CEWE Fotolab blog

Ako fotiť jedlo

Nad otázkou Ako fotiť jedlo premýšľajú najčastejšie tí, ktorí chcú fotografie prezentovať a zdieľať na sociálnych sieťach, napríklad na Instagrame. Popri tom chcú však zožať obdiv a dostať čo najviac lajkov, srdiečok. Odpoveď na otázku Ako fotiť jedlo však nie je taká jednoznačná, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.  Často sa za jednou fotografiou skrýva veľa úsilia, neúspechov, vytrvalosti a pevných nervov.

Za 2 roky zdieľania fotografií na Instagramovom profile @uzasne_ jedlo som sa o fotení jedla čo to naučil. Ak však chcete začať fotiť vlastné fotky jedla a zdieľať ich na sociálnych sieťach, určite sa vám na začiatok zíde pár dobrých rád, ktoré vám môžu pomôcť zefektívniť vašu snahu.

Predmet fotenia

Viete, že chcete fotiť jedlo, ktoré vyzerá úžasne. Na začiatku si však musíte určiť hranice, v ktorých sa budete pohybovať. Odpovedzte si na jednoduchú otázku: Čo presne chcete fotiť. Jedlo, ktoré si varíte doma alebo  jedlo, ktoré konzumujete vonku. Bude to street food alebo fast food, vegetarianské  alebo najlepšie burgre?

 

Dôležitým prvkom fotenia jedla je zábava, ktorú vám to prináša. Načo by ste fotili jedlo, ktoré sa vám nepáči alebo vám nechutí. Na fotografiách bude možné spozorovať, že boli vytvorené  len preto, aby ste niečo odfotili a zdieľali. Najkrajšími fotografiami na Instagrame sa môžu pýšiť užívatelia, ktorí presne vedia čo, ako a prečo fotiť.  Rozhodnite sa, čo chcete fotiť. Nefoťte všetko, ale sústreďte sa iba na to, čo sa vám páči a čo vás zaujíma.

Zrkadlovka, kompakt alebo smartfón

V dnešnom svete plnom technológii, už nie je problém spraviť výbornú fotku aj smartfónom. Pokiaľ vám vyhovuje fotenie na telefón a nemáte chuť nosiť so sebou fotoaparát, investujte do telefónu s kvalitným fotoaparátom. Niekedy sa vám však môže stať, že výsledná fotografia nebude mať požadovanú kvalitu kvôli iným faktorom ako napríklad nedostatočné osvetlenie.

Veľká výhoda smartfónu je jeho jednoduché prenášanie, vložíte ho do vrecka a máte ho všade so sebou. Zrkadlovka vám vie poskytnúť kvalitnejšie fotografie avšak jej prenos je komplikovanejší a náročnejší. Osobne momentálne fotím na zrkadlovku (tip foťáku). Zrkadlovku však využívam hlavne pri fotení doma, aby som sa vyhol jej prenášaniu či náročnému skladovaniu počas bežného dňa.

Vlastný štýl

Niekto má na fotografiách s jedlom  stále rovnakú kompozíciu, totožné miesto alebo rekvizity. Iný zase preferuje fotiť jedlo v exteriéri, fotografickom štúdiu alebo kuchyni. Takýto štýl všetky fotografie prepája a dodáva im určitý prvok typický pre daného fotografa. Tento prvok robí fotografie jedinečnými a ľahko identifikovateľnými. Preto je dôležité nájsť si svoj „rukopis“.  Ľudia si vás vďaka tomuto štýlu ľahšie zapamätajú a nájdu.

 

Prostredie a podklad

Táto rada nadväzuje na tú predchádzajúcu a je s ňou úzko prepojená. Prostredie, v ktorom jedlo fotíte dodáva výslednej fotografii jedinečnosť a mimoriadnu hodnotu. Čím krajšie a originálnejšie prostredie vymyslíte, tým väčší záujem vzbudíte u ľudí. Nebojte sa skúšať a vymýšľať netradičné nápady. Občas to nemusí priniesť želaný efekt, ale niekedy sa vám podarí naozaj skvelá fotka.

 

Svetlo

Jeden z veľmi dôležitých, ale aj najčastejšie zabúdaných aspektov pri fotografii je svetlo. Najkrajšie fotografie vznikajú počas fotenia s prirodzeným svetlom cez deň.  Aj malá zmena počasia pre vás predstavuje zmenu podmienok, pri ktorých fotíte. Inak sa fotí ráno, večer, pri umelom osvetlení alebo v profesionálnych ateliéroch.  Dôležité je len neustále fotiť a pracovať so svetlom. Uvidíte, že postupne sa dostavia požadované výsledky.

Jednoduchosť

Snažte sa fotiť čo najjednoduchšie. Niekedy sa vyberiete s priateľmi na kávu, večeru a zrazu sa pred vami vytvorí jedinečná scéna, ktorú už len odfotíte a máte dokonalý záber. Prípadne odfoťte ako si bežne vychutnávate kávu či zákusok. Aj takýto jednoduchý a výstižný záber vie potešiť a priniesť followerov.

Oči jedia prvé

Či už chceme alebo nie, oči jedia ako prvé. Pri Instagrame táto veta platí trojnásobne. Jedlo na fotografii musí vyzerať dobre po vizuálnej stránke, aby vo vás vyvolalo potrebu ochutnať ho. Niekedy je krása v jednoduchosti a inokedy zase v dokonalosti.  Niekto vidí dokonalé prepojenie ingrediencií a iný zase prepojenie farieb a chutí. To isté jedlo totiž dokážete upraviť, naaranžovať a odfotiť mnohými spôsobmi. Aj malé zmeny vedia napomôcť ku krajšej a zaujímavejšej fotografii. Veľkú zásluhu na tom má napríklad prostredie, v akom jedlo fotíte, kompozícia a vaša zručnosť.

V každom z nás sa môže skrývať talentovaný fotograf, ale nie každý ho v sebe nájde. Pokiaľ vás baví fotenie a zdieľanie fotografií na Instagrame, určite v tom pokračujte a pracujte na sebe. Foťte, zdokonaľujte sa a objavujte nové možnosti. Snažte sa vložiť do fotiek kus seba. Nikdy totiž neviete, kto si vás na Instagrame všimne, alebo začne sledovať.


Jakub Bartoš

Zbožňujem úžasné jedlo a všetko čo je sním spojené, ako napríklad aj fotenie jedla. Snažím sa inšpirovať ostatných ľudí na svojom Instagramovom profile @uzasne_jedlo . Rád cestujem a skúšam nové chute a recepty z celého sveta.

Pridať komentár