CEWE Fotolab blog
mobile phone

14 tipov, ako sa doma zabaviť s fotoaparátom – 1. diel

Keď musíte zostať doma dlhšie ako pár dní, skôr alebo neskôr vás premôže nuda. Keď sa ale na svoj byt pozriete skrz hľadáčik, môžete sa zabaviť na dlhé hodiny.

Máme pre vás 14 tipov na fotografovanie priamo u vás doma. Možno budete prekvapení, aké zaujímavé fotky môžete vytvoriť aj s obyčajným fotoaparátom a základným objektívom.

1. Hľadajte zaujímavé tvary

Aj tie najbežnejšie veci, ktoré vídate stokrát denne, môžu byť inšpiráciou k oslnivej snímke. Niekedy stačí pozrieť sa na nich z nečakaného uhla. Preskúmajte línie a štruktúry na predmetoch okolo seba. Reliéf pohovky, z ktorej ste práve vstali, záhyby na vankúši, spojenie dosky a nohy stola.

Nájdite prechody medzi textúrami alebo jednotlivými materiálmi, z ktorých je vec vyrobená.

Skúste odfotiť zdobenú rukoväť príboru, členitosť hrnčeka, z ktorého pijete, alebo krivky hudobného nástroja. Úplnú explóziu tvarov získate vďaka pene do kúpeľa. Dúhové bubliny najrôznejších veľkostí vykúzlite aj v obyčajnej kuchynskej mise, ktorú si navyše môžete preniesť kamkoľvek, kde chcete fotiť.

2. Prehovorte svojich blízkych na portrét

Pamätajte, že portrét nie je nuda! Stačí len nastaviť nízku clonu a zabudnúť na sterilné pasové fotografie. Ukážte svojim blízkym, že sa môžu sami sebe na fotografii páčiť.

Zachyťte ich pri tom, čo milujú. Čo na danom človeku máte najradšej? Oči, ruky, úsmev? Postavte na tom svoju fotku. Pokúste sa nájsť netypickú perspektívu – foťte z boku, zdola aj zhora.

Nenapadá vás, ako portrét ozvláštniť? Vypomôžte si zaujímavou rekvizitou, využite bočné svetlo alebo skúste experimentovať so siluetou.

3. Všímajte si všetky odrazy

Nielen zrkadlo, ale aj sklo, tekutina, lakované drevo i keramika výborne odráža nielen svetlo, ale aj okolité predmety. Tie môžu v odraze vyzerať úplne inak ako pri pohľade voľným okom. Najvďačnejší spôsob fotografovania odrazov je kombinácia zrkadla a vody. Dajte ho do sklenenej misy s vodou a bavte sa nečakanými a premenlivými odrazmi.

Ďalšou zaujímavou možnosťou môžu byť okuliare, lupy, ťažidlá, guličky, hračky vašich detí a iné dekorácie.

Existuje dokonca celá fotografická disciplína – fotenie krajiny v sklenenej guli. Tá totiž odráža úplne všetko a prekresľuje okolie do perspektívy rybieho oka.

4. Zabavte deti a vytvorte si pamiatku

Či už máte chuť fotiť divokú akčnú scénu, alebo nežný portrét plný emócií, deti sú ideálnym parťákom. Zapojte ich nekonečnú fantáziu a užijete si veľa zábavy pri spoločnom tvorení.

Podniknite dobrodružnú výpravu naprieč bytom, hľadajte poklad alebo otvorte skriňu a prezlečte sa za postavy z rozprávok a filmov.

Nielenže sa spolu výborne zabavíte, ale navyše vám zostanú na pamiatku krásne fotografie, ktoré vás zaručene rozosmejú aj po rokoch. A po všetkom tom vyvádzaní foťák rozhodne neschovávajte. Pár fotiek spiacich nezbedníkov určite dokonale doplní rodinný album.

  • Fotografie svojho bábätka nikdy nezanedbajte. Príležitosť ho takto zachytiť totiž utečie ako voda.
5. Hrajte sa s kontrastom pohybu a kľudu

Vytvoriť dynamické fotografie s pohybom v hlavnej úlohe môžete aj doma v obývačke. Pozorujte kyvadlo alebo piesok v presýpacích hodinách.

  • Fotografia Newtonovej hojdačky. Odfotené na rýchlosť 1/20 s, preto je pohybujúca sa gulička neostrá.

Aj obyčajné farebné guličky dokážu oživiť statické prostredie. Keď predĺžite expozičný čas, získate snímku s netradičnou, možno až umeleckou atmosférou, kedy pohybujúci sa predmet bude rozmazaný v kontraste s ostrým statickým okolím.

Ak túžite po ešte dramatickejším pohybe, využite prievan pri vetraní a foťte vlajúce záclonu.

Chcete si navyše užiť zábavu a vrátiť sa na okamih do detstva? Zaskáčte si na posteli alebo gauči, prizvite k sebe svojich najbližších a zachyťte spoločné vyvádzanie pomocou samospúšte.

6. Zamerajte sa na drobné detaily

Aj malé veci môžete využiť pre veľkú fotografiu. Ako vyzerá povrch mince v tom najväčšom možnom detaile? Čo kresba dreva, škrabance na kuchynskej doske, časť rastliny alebo hlina v kvetináči?

Ako vyzerá vaša vlastná kože alebo prameň vlasov úplne zblízka? Nebojte experimentovať: rozsypte korenie, mletú kávu alebo sypaný čaj a odfoťte v detaile ich textúru. Vzniknú fotografie, z ktorých nemusí byť na prvý pohľad jasné, čo je na nich zachytené.

O to zábavnejšie bude ich skúmanie. O to viac vynikne krása, ktorú si bežne ani nevšimneme.

7. Pustite sa do abstrakcií

Nenechajte sa obmedzovať jednotlivými predmetmi a vykročte z bežného rámca. Netreba sa báť abstrakcie. Všade okolo seba nájdete výrazné kontrasty farieb a tvarov, dynamické prechody a kombinácie materiálov.

Niekoľko obyčajných vecí vyfotografovaných z netradičného uhla môže dať dohromady zaujímavý obraz. Foťte najrôznejšie tiene, spleť rozmotaných bavlniek a nití, alebo oblaky na oblohe.

Skúste zachytiť kontúry záclon, ktorými prechádza svetlo. Pokrčte obyčajný kus papiera a po rozložení pozorujte, ako po ňom kĺže svetlo a zvýrazňuje jednotlivé vrásky. Oslobodiť sa od konkrétnych objektov je nielen zábava, ale objavíte tak zase ďalší tvorivý rozmer fotenia.

  • Záclona fotená v protisvetle na veľmi nízku clonu. Výsledkom je zaujímavá hra s kontrastom a hĺbkou ostrosti.

 

Inšpirovali sme vás aspoň trošku, ako sa doma zabaviť? Môžete sa tešiť na budúci diel, kde vám predstavíme ďalšie zaujímavé tipy na fotenie doma.😊

Pridať komentár