CEWE Fotolab blog

14 tipov, ako sa doma zabaviť s fotoaparátom – 2. diel

V predchádzajúcom diele sme vám predstavili pár tipov, ako sa v týchto dňoch núteného voľna s fotoaparátom zabaviť u vás doma. V ďalšej časti nájdete nové nápady, ako sa doma s foťákom vyhrať. Budeme radi, keď vás inšpirujeme a zabavíme.
8. Skúmajte svoj nábytok

Každý predmet, ktorý doma máte, sa môže ľahko stať objektom pre perfektné fotografie. O nábytku väčšinou neuvažujeme ako o hlavnom motíve, pritom si určite zaslúži pozornosť vášho hľadáčika. Určite doma nájdete vec, z ktorej vyžaruje jedinečná atmosféra. Viaže sa k nej príbeh a je to na nej poznať. Môžu to byť stoličky okolo jedálenského stola, hojdacie kreslo, v ktorom si radi čítate, alebo schodíky pri knižnici.

  • Využívajte nízku clonu ako pri portréte, malá hĺbka ostrosti dodá fotografii šmrnc.

Skúste odfotiť obľúbenú lampu, nočný stolík alebo luster. Premýšľajte, ktorý kúsok nábytku máte najradšej a vyznajte mu lásku prostredníctvom fotografie.

9. Zaostrite na rastliny

Rastliny vo vašom domove predstavujú nekonečný zdroj námetov. Nie sú len nádherne farebné a rozmanité, ale môžu často pripomínať iné predmety.

Môžete ich pojať portrétnym štýlom, zachytiť ich kvety v detaile alebo ich použiť ako rekvizity. Kvety vám poskytnú naozaj dlhú zábavu s ladením kompozície i ostrosti.

Ale nemusíte sa zamerať len na kvety. Aj obyčajná pažítka na kuchynskom okne môže vyzerať pôsobivo, rovnako ako detail rozkrojenej paradajky alebo plod orosenej čučoriedky z vašej chladničky.

10. Nebojte sa častí tela

Pokiaľ už vás omrzeli tradičné portréty, pozrite sa na ľudské telo inými očami. A potom to ešte orežte. Obyčajný lakeť môže na fotografii pôsobiť tajomným, dokonca až erotickým dojmom.

Línia krku a šije, jemné gestá rúk, náznak úsmevu v kútiku úst alebo tiene na členku – hotová poézia tvarov. Vyskúšajte rôzne druhy a intenzity svetla.

  • Detail hrebeňa pri rannom česaní. Fotografii dáva plastickosť silné protisvetlo.

Osloboďte sa od toho, čo fotíte, a vnímajte len samotné línie a detaily, ktoré vidíte v hľadáčiku. Požiadajte svojich blízkych, aby vám pomohli vytvoriť koláže rúk, nôh, prstov alebo vlasov. Alebo do hlavnej úlohy postavte rekvizitu pri jej každodennom používaní.

11. Foťte zvieratá, nielen domáce

Zvieratá dokážu urobiť z obyčajnej snímky dokonalú fotku. Nezáleží na tom, akého miláčika máte doma. Zmapujte jeho denný režim v sérii vtipných fotiek. Postavte ho do situácií, ktoré denne riešite vy sami: prepínanie kanálov v televízii, sedenie pri stole alebo kúpeľ v bublinkách.

Ak žiadne zviera nechováte, nemusíte sa držať len maznáčikov. Číhajte na tvory, ktoré k vám domov doputovali zvonka: muchy, lienky, alebo ak ste dostatočne odvážni, vyrazte na lov pavúkov.

12. Objavte kúzlo protisvetla

Fotografi milujú hry s protisvetlom, a niet sa čo čudovať. Počas celého dňa organizuje dychberúce predstavenie, stačí len stlačiť spúšť.

Experimentujte s lomom svetla v brúsenom pohári. Zapáľte sviečky a vytvorte z nich rôzne obrazce. Využite obyčajnú žiarovku, pred ktorú postavte zaujímavý predmet.

Zachyťte, ako protisvetlo zvýrazňuje detaily predmetov. Alebo si vyhliadnite, ako počas dňa slnečný svit prechádza cez luster. Lomy svetla a odlesky nemusíte hľadať iba okolo seba. Nájdete ich aj sami na sebe. Poznáte to príslovie “má iskru v oku”? Pohrajte sa s leskom ľudského oka a so všetkým, čo sa v ňom odráža.

13. Zabavte sa s vodou

Voda je jednou z najfotogenickejších substancií a máme ju doma všetci. Milujete farebné ornamenty a dymové efekty? Kvapnite pár kvapiek sirupu alebo atramentu do vody a s prstom na spúšti pozorujte, ako sa pozvoľna rozpúšťa.

  • Ste fanúšikom dramatických scén? Vhoďte do vody kamienok a zachyťte kvapky aj obrazce na hladine.

Foťte rôzne predmety pod hladinou. Voda skresľuje tvary a úžasne si rozumie so svetlom, čo vyložene vyzýva k experimentom s odleskami a lomom svetla. Ak vás doma drží daždivé počasie, využite to. Dážď stekajúci po okennej tabuli… kvapky, ktoré dopadajú do misky položenej na parapete… ulica pod oknami plná farebných dáždnikov… neexistuje počasie, ktoré by neprialo fotografii.

14. Vyhliadnite z okna

Ak už vám sú štyri steny malé, namierte objektív z okna alebo balkóna. Foťte vtáky, rastúcu zeleň a mraky skrz vlajúcu bielizeň.

  • Počkajte si na západ slnka, kedy sa svetlo mení každou sekundou, a keď definitívne zapadne, foťte mesiac na hviezdnej oblohe alebo pouličné lampy.

Vidíte z okna frekventovanú cestu? Siahnite opäť po dlhšej expozícii a získajte nočnú snímku s vykreslením svetiel prechádzajúcich áut. Ak ste milovník rituálov, urobte si sériu snímok fotených každý deň v rovnakú hodinu pod rovnakým uhlom z vášho okna. Už po týždni budete mať zbierku každodennej premenlivosti, ku ktorej bude zaujímavé pridávať nové.

A čo radi fotíte doma vy? Určite nám napíšte do komentárov ďalšie tipy, čo fotiť, keď práve nemôžeme ísť von.

Pridať komentár