CEWE Fotolab blog

Vyberáme fotoaparát: zrkadlovka alebo bezzrkadlovka

Je lepšia zrkadlovka alebo bezzrkadlovka? Horúca téma posledných rokov. Nejeden fotograf či amatér si túto otázku sám položil. Ak tiež stojíte pred touto dilemou a váhate, ktorý typ fotoaparátu je pre vás ten pravý, možno vám pomôže náš prehľad výhod a nevýhod obidvoch systémov.

Veľkosť a váha

Zrkadlovky: Môžu sa zdať veľké a nemotorné, čo ale naopak poskytuje výhodu pri fotení s dlhými teleobjektívmi. Zrkadlovky sú väčšie najmä kvôli mechanizmu zrkadla vo vnútri.

Bezzrkadlovky: Sú vo všeobecnosti menšie a ľahšie, aj keď profesionálne objektívy dosahujú rozmery tých zrkadlovkových. Kto hľadá menší a ľahší foťák, bezzrkadlovka mu určite bude vyhovovať.

Hľadáčik

Zrkadlovky: Aj tie najlacnejšie zrkadlovky disponujú optickým hľadáčikom. Veľa fotografov optický hľadáčik preferuje pre jeho najlepšiu kombináciu reálnosti obrazu, kvality zobrazenia, a zároveň presnej kompozície a rozmerov.

Bezzrkadlovky: Nie všetky bezzrkadlovky hľadáčikom disponujú. Tie ktoré ho majú, sú poväčšine drahšie. Bezzrkadlovky sa vyrábajú s elektronickým hľadáčikom, v podobe elektronického (zväčša LCD či OLED) displeja. Obraz prechádza priamo zo snímača na displej hľadáčika, preto ide o najpresnejší druh hľadáčiku. Jeho nevýhody sú zvýšenie spotreby elektrickej energie, možné oneskorenie obrazu voči realite, či potreba nastavovať jeho jas.

Zaostrovanie

Zrkadlovky: V minulosti mali značnú výhodu, ale dnes už to neplatí. Výhodu však stále majú pri trackovaní rýchlo sa pohybujúcich objektov.

Bezzrkadlovky: Ostria priamo na snímači, vďaka čomu rozpoznajú mnoho rozličných tvarov. Najvyššie modely používajú hybridné ostrenie, ktoré je ešte o kus bližšie k zrkadlovkám. Manuálne ostrenie je omnoho jednoduchšie vďaka funkcii Focus peaking.

Video

Zrkadlovky: Kedysi veľmi populárne medzi profesionálmi, no dnes čelí obrovskej konkurencií v bezzrkadlovkách. Výhoda im ostáva v podobe optického hľadáčika, ktorý pracuje lepšie pri slabom svetle.

Bezzrkadlovky:  4K video je už dnes štandard na takmer všetkých pokročilejších bezzrkadlovkách. Na trhu prevláda jednoznačný posun k bezzrkadlovkám. Sú ľahšie, kompaktnejšie, rýchlejšie a pre video celkovo praktickejšie.

Obrazová kvalita

Zrkadlovky: Používajú APS-C alebo full-frame senzor. Rozdiel v obrazovej kvalite oproti bezzrkadlovkám dnes takmer neexistuje.

Bezzrkadlovky: Väčšinou v nich nájdeme ten istý senzor ako v zrkadlovkách, no na trhu sú aj menšie formáty, napríklad mikro 4/3 senzory.

Výdrž batérie

Zrkadlovky: Tu sú zrkadlovky ešte stále vo výhode. V priemere urobíte 600-800 záberov, na Pro modeloch aj viac ako 2000.

Bezzrkadlovky: Väčšinou 300-400 záberov na jedno nabitie, niektoré batérie zvládnu viac. Platí však, že náhradnú batériu budete potrebovať skôr ako pri zrkadlovke.

Špeciálne funkcie

Zrkadlovky: Aj najlacnejšie základné zrkadlovky disponujú plnou manuálnou kontrolou a množstvom funkcii.

Bezzrkadlovky: Kopírujú zrkadlovky takmer vo všetkých funkciách, a často idú ešte o krok vpred. Špeciálne funkcie sa v modeloch líšia od značky k značke. Spomenieme však vylepšený autofocus. Bezzrkadlovky disponujú väčším množstvom zaostrovacích bodov, čo lacnejším zrkadlovkám často chýba.

Či už sa rozhodnete pre zrkadlovku alebo bezzrkadlovku, v našom eshope nájdete široký výber fotoaparátov aj príslušenstva.

Pridať komentár