CEWE Fotolab blog

Tipy pre lepšie fotografie so smartfónom

Správne zoomovanie

Takmer žiadny fotoaparát v mobile nemá optický zoom. Tento fakt  zhoršuje kvalitu obrázku. Pristúpte preto radšej o krok bližšie k fotografovanému objektu, alebo obrázok dodatočne orežte.

Vyčistite si objektív

Smartfón, ktorý stále chytáme do ruky a nosíme vo vreckách nohavíc, máva často špinavý objektív.  Nečistoty na objektíve môžu zapríčiniť rozmazanosť snímkov. Za pomoci čistiaceho prostriedku na sklo a vatovej tyčinky ho jednoducho očistíte a fotografie budú opäť ostré a jasné.

Fotografovanie so selfie – tyčou

Zaujímavé snímky vás a vašich priateľov sa vám určite podaria s použitím selfie-tyče, pomocou ktorej dosiahnete tu správnu perspektívu. Dbajte však na to, aby ste pri fotografovaní nikoho nerušili a neporušovali žiadne zákazy. Na niektorých koncertoch a v múzeách bývajú z bezpečnostných dôvodov selfie tyče zakázané. Okrem toho predné kamery majú zvyčajne nižšie rozlíšenie ako zadné, čo môže ovplyvniť kvalitu vašich fotografií.

Počkajte na to správne svetlo

Skoré vstávanie sa vám môže vyplatiť. Najlepšie fotografie urobíte pri tzv. “zlaté hodine” keď je slnko na oblohe veľmi nízko. V tomto svetle najlepšie vyniknú snímky krajiny a portréty. Predovšetkým pri  fotografovaní ľudí by ste sa mali vyhnúť prudkému poludňajšiemu slnku. Ostré svetlo sa naopak vyplatí pri snímkach budov, ktorým dodá peknú štruktúru a priestorovosť.

 

Radšej viac záberov, neskôr si vyberiete

Aby ste získali naozaj vydarené a kvalitné dovolenkové fotografie, odporúčame vám urobiť si viac záberov z každého motívu. Obzvlášť fotografie ľudí a zvierat môžu byť rozmazané, a preto je lepšie urobiť tri až päť rovnakých záberov. Následne si môžete vybrať najkrajšie zábery a ostatné, ktoré sa vám nepáčia jednoducho vymazať.


Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár