CEWE Fotolab blog

Tipy ako na vianočné fotenie s deťmi

Vianoce sú najkrajšie, keď sa doplnia detskou radosťou. Spoločné vianočné pečenie, zdobenie stromčeka, čakanie na Ježiška a otváranie darčekov. Všetky tieto momenty s našimi najmenšími si chceme zapamätať. A najlepšie by bolo, keby sa nám podarilo tie najkrajšie chvíle zvečniť do rodinného albumu. Vianočné fotenie s rodinou sa dnes stáva súčasťou sviatkov. Fotografie od profesionála sa dokážu premeniť na krásny vianočný darček a spomienku pre nás a našich najbližších.

Každý, kto už podobnú akciu absolvoval vie, aké náročné môže byť presvedčiť detičky, aby sa nehýbali, usmievali a poslúchali pokyny fotografa. Spoliehame sa na skúseného profesionála, ktorý väčšinou vie, ako dosiahnuť želaný výsledok. Aby ste však s výsledkom boli naozaj spokojný, spísali sme pre vás tipy ako sa vyhnúť slzám, otráveným tváričkám, stresom a deťom pobehujúcim po štúdiu odmietajúcim sa postaviť pred objektív. Využiť ich môžete aj keď budete vianočné fotky robiť na Štedrý deň doma pod stromčekom.

Príprava

Keď už vieme, že nás čaká návšteva ateliéru, začneme sa spolu s deťmi na fotenie chystať. Pripravíme si oblečenie, nakúpime doplnky, ozdoby do vlasov a navnadíme deti na zábavu, ktorá nás čaká. Sedieť prvýkrát pod bleskom alebo reflektorom nemusí byť príjemné, a už vôbec nie pre drobca. Preto mu vysvetlíme, čo sa bude diať, a že sa nemusí báť.

Fotenie

Fotiť deti s nekonečnou dávkou energie si vyžaduje obrovskú trpezlivosť. Nasledovné tipy sa vám môžu zísť nie len u fotografa, ale aj u vás doma, keď budete fotiť vy alebo člen vašej rodiny.

Hrajte sa pred objektívom

Dieťa bude určite spolupracovať, ak bude fotenie vyzerať ako zábavná hra. Nenúťte ich pózovať, radšej im dovoľte sa hrať. Stavanie stavebnice, pexeso alebo plyšové zvieratko dobre poslúžia na zábavu.

Dajte im úlohu

Fungovať zvykne, ak deti poveríte úlohou niečo podržať alebo urobiť. Nakresliť obrázok, fúkať bublinky cez bublifuk, alebo podržať tabuľku s nápisom.

Čítajte si spolu

Staré, dobré, osvedčené. Nič neupokojí dieťa lepšie ako pár riadkov z jeho obľúbenej knižky.

Hudba

Pustite si obľúbené pesničky, zaspievajte a zatancujte do rytmu. Určite vznikne zopár krásnych momentiek.

Skúste to obrátene

Veľmi jednoduchý, no efektívny trik. Namiesto toho, aby ste deťom prikazovali čo majú robiť, skúste im to zakázať. Neusmievaj sa, nepozeraj sa, neobjímaj mamičku, na stoličku si nesadaj… Budú nadšené, že môžu porušovať pravidlá.

Využite súrodeneckú rivalitu

Ak sa spolu nechcú fotiť, skúste mladšiemu navrhnúť, aby odstúpil, lebo chcete urobiť fotku staršej sestre. Funguje ako zaklínadlo.

Pozvite kamaráta

Ak napríklad chcete fotku svojej dcérky, skúste pozvať jej kamarátku. Budú sa spolu hrať a zabávať a ani si nevšimnú, že ich niekto fotí.

Domáci miláčik zaručene funguje

Psík, mačička alebo morské prasiatko je to najlepšie rozptýlenie. Deti sa sústredia na zvieratko, a čo môže byť krajšie ako fotka detí a vášho štvornohého člena domácnosti.

 

Želáme vám veľa zábavy pri spoločne strávených chvíľach a svoje najkrajšie zábery si zvečnite na obraze, v kalendári alebo podarujte vo forme fotoknihy. O radosť sa tak podelíte s celou rodinou.

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár