CEWE Fotolab blog

Rozhovor: Mária Čírová – 12 strán tých najkrajších spomienok

V jedno slnečné popoludnie sme sa stretli s Máriou Čírovou, aby nám porozprávala o svojej záľube vo fotografovaní a osobnom darčeku, ktorý objednala pre svojich rodičov na Vianoce.
Ako ste sa dostali k fotografovaniu?

Ja som od svojej mladosti dôverne poznala skôr svet pred objektívom, či už ako speváčka alebo ako modelka. Ale môj manžel bol a stále je veľkým nadšencom pre fotografovanie a on ma k tejto záľube aj priviedol. On je vlastne aj autorom takmer všetkých mojich verejných fotografií za posledných pár rokov.

V poslednej dobe vidíme návrat analógových fotoaparátov, vlastníte doma nejaký?

Máme doma krásnu analógovú Minoltu, ktorú si manžel kúpil ešte ako puberťák za všetky peniaze ktoré zarobil na brigádach. Priznám sa, že s ňou vôbec nefotíme, skôr ju máme ako spomienkový predmet. A ešte máme Fuji Instax Wide a ten používame pomerne často. Je to skvelý prístroj na momentky.

Práve ste si kúpili Sony Alpha 7, ako sa vám s ním fotí?

Ja som veľmi komerčný užívateľ, takže fotím na full auto a som spokojná v podstate aj s mobilom. (smiech) Ale manžel je s A7 nadšený. Spomínal mi, že má vynikajúci zaostrovací systém s automatickou detekciou očí, čiže sa s ním aj rýchlejšie pracuje. A musím povedať že odkedy ho máme, tak sa mi naše fotky veľmi páčia.

Čo najradšej fotíte?

Keď fotím ja, tak sú to takmer vždy naše deti. Už máme tri, takže tých kombinácii je dosť a tieto fotky potom kolujú po našej rodine alebo skončia ako obrazy v našom dome.

Doma máte krásnu stenu plnú fotografií, baví vás vyrábanie obrazov z fotografií?

Toto je moja vášeň a manžel sa ku mne pridal odkedy sme spolu. Je to tým pádom vlastne už 12-ročné dielo, čiže sme na to aj výrazne hrdí. Ono to nie je iba o fotkách, ale aj o rámoch. Vždy keď sme niekde mimo domu, či už na dovolenke alebo na koncertoch, vždy sa zaujímame o netradičné rámy. Nosíme ich domov a potom do nich hľadáme vhodnú fotografiu, ktorá sa hodí farebne alebo emočne. Je to krásna záľuba.

Objednali ste si CEWE kalendár, ako ste spokojná s týmto osobným darčekom?

My sme vaši verní zákazníci už naozaj dlhé roky a niekoľko rokov pravidelne vyrábame aj CEWE kalendáre. Je to ideálny darček napríklad pre starých rodičov. Majú aspoň prehľad ako sa im vnúčatá rok po roku menia. Vyberáme pre nich hlavne nástenné kalendáre. A pre nás do izby si zase vyrábame stolové.

Premýšľali ste už nad CEWE FOTOKNIHOU?

Asi mi neuveríte, ale CEWE FOTOKNIHY máme z každej našej dovolenky. Majú v našej knižnici už samostatnú poličku 🙂 Kedysi sme to poctivo vyberali my s manželom, ale teraz to už vyrába náš 11-ročný Hugi. My to iba skontrolujeme a väčšinou zredukujeme, lebo jeho prvá verzia je vždy vyše 100 stranová. Nakoniec po rodinnej porade sa kompromismi dostaneme na takých 50 až 80 strán.

Ako zvyčajne trávite Vianoce?

My sme taká atmosferická rodinka. Milujeme obrázky, svetielka, výzdobu a Vianoce sú na to ako stvorené. Ja navyše s kapelou už 8 rokov robím vianočné koncerty po celom Slovensku a je to pre mňa najväčšia srdcovka. Je mi neskutočne ľúto, že tento rok budeme vzhľadom na pandémiu nútení túto tradíciu prerušiť. Ale čo sa týka našej domácnosti, výzdoba je všade už od prvej adventnej nedele a stromček zdobíme asi v polovici decembra spoločne s deťmi. Chceme totiž aby sme si ho užili čo najdlhšie. Štedrý večer sme doma a na striedačku pozývame starých rodičov alebo súrodencov.

Čo ešte plánujete v tomto roku stihnúť?

No ťažko sa v tejto situácii niečo plánuje. Ale napriek všetkému chcem určite zabezpečiť príjemnú rodinnú atmosféru pre naše deti. Aj keď my dospelí to máme teraz ťažké, nechcem aby sa to prenášalo na deti. Myslím že takýto cieľ mi do konca tohto roka úplne stačí.

Ďakujeme za rozhovor a želáme krásne Vianoce prežité v kruhu rodiny a najbližších.

Pridať komentár