CEWE Fotolab blog

Recenzia: Canon EF 85mm f/1.4 L IS USM

Posledné roky fotografujem prevažne fototechnikou Nikon, Fujifilm, Leica a Olympus. Ako predajcu a fotografa ma ale zaujímajú všetky značky, prednostne tie, ktoré máme v ponuke, a preto som sa rozhodol otestovať aj niečo málo od ďalších populárnych výrobcov. Spoločnosť Canon predstavovať netreba, portfólio ich fotoaparátov a objektívov je široké, a tak som si ako prvotinu vybral niečo, čo by som ako majiteľ tejto značky pri svojej práci určite chcel a potreboval, objektív s ohniskom 85mm.

Pre väčšinu portrétnych fotografov je 85mm ideálne ohnisko. Nie ešte príliš dlhé, využiteľné aj v interiéri, no zároveň už dosť dlhé na prípadné oddelenie fotografovanej osoby od rušivých prvkov prostredia. Pri umeleckej reportáži nie ste príliš blízko fotených osôb a oveľa ľahšie sa pracuje s prirodzenou emóciou, ako napr. pri 35-50mm ohniskách, kde veľmi ľahko prekročíte hranicu určitej anonymity fotografa. Ja som si ohnisko 85mm obľúbil posledný rok pri fotení svadieb, na portréty, ale aj na celodennú reportáž, v kombinácii s druhým fotoaparátom, na ktorom mám niečo širšie v rozsahu 24 – 35mm.

Canon EF 85mm f/1.4 L IS USM

Pre užívateľov značky Canon prišiel pred dvoma rokmi na trh zatiaľ najmodernejší a podľa odozvy a recenzií aj najlepší 85mm portrétny objektív. Clonové číslo f/1.2 síce jemne kleslo na f/1.4, ale zároveň sa o necelých 100g znížila hmotnosť a o 10cm skrátila min. zaostrovacia vzdialenosť. Objektív navyše disponuje kvalitnou stabilizáciou, čo pri cca o 500€ nižšej cene z neho robí aspoň na papieri zaujímavejší kúsok, než je jeho svetelnejší predchodca.

Ja som mal možnosť objektív skúsiť  na dvoch jesenných foteniach a hoci som ho použil na staršom tele 6D, tak výstup bol fantastický už priamo z jpeg formátu. Stabilizácia výrazne pomáhala udržať vyššiu hmotnosť tejto zostavy v kombinácii s dlhším ohniskom. Menší problém nastal pri zaostrovaní v protisvetle, ale to pripisujem staršiemu telu 6D (pri dodatočnej skúške AF na novej bezzrkadlovke Canon R bolo ostrenie o 2 triedy spoľahlivejšie, v šere, aj v protisvetle).

Celá zostava je dosť ťažká, priznávam, po prechode na CSC som odvykol, ale za pár minút som si opäť privykol, aj na ovládanie Canonu, aj na vyššiu hmotnosť, ktorú ale výborne kompenzovala účinná stabilizácia.

Ako som už spomínal, obrazová kvalita je fantastická, obraz ostrý už od clony f/1.4 – inú clonu som myslím ani nepoužil, rozostrenie neostrých častí lahodné v popredí aj v pozadí, výborný prenos kontrastu aj v protisvetle, príjemné farby a minimum optických chýb, resp. ich korekcia je dostatočne dobrá a vo výslednej fotografii ich ja osobne nevnímam. Občasný malý odlesk či slabý závoj pri fotení v protisvetle fotke často pomôže dokresliť snovú atmosféru, o ktorú sa týmto štýlom fotenia snažíme.

Keby som bol Canonista, objektív si určite kúpim. Cena nie je nízka, ale v tejto kategórii úplne bežná. Skvelé optické výsledky, účinná stabilizácia, čo je v kategórii portrétnych objektívov skôr výnimka ako pravidlo, na telách so spoľahlivým ostrením bezproblémový autofokus aj v ťažších svetelných podmienkach. Z môjho pohľadu a krátkej skúsenosti udeľujem objektívu Canon EF 85mm f/1.4 L IS USM hodnotenie 100%.

 

Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár