CEWE Fotolab blog

FOTOKNIHA súťaž: Island – krajina ľadu a ohňa

Od septembra prebieha súťaž o najkrajšiu a najkreatívnejšiu CEWE FOTOKNIHU. Naša súťaž je určená všetkým nadšencom CEWE FOTOKNIHY, ktorí majú chuť ukázať svoje zručnosti. Do 31.8.2020 sa so svojimi knihami môžete zapojiť a hrať o skvelé ceny ako SUV Peugeot 3008, fotoaparát Nikon Z6, zájazd od BUBO do New Yorku a ďalšie.

Zároveň porota každý mesiac vyberie jednu knihu, ktorá sa stane najlepšou fotoknihou mesiaca. Výherca získa 100€ na objednanie CEWE fotoprác a postúpi do veľkého finále, ktoré sa uskutoční 17.9.2020 v Prahe.

Fotokniha mesiaca október

Spomedzi prihlásených fotokníh porota v októbri vybrala krásnu cestovateľskú fotoknihu od Veroniky Patalášovej. Knihu vybral Václav Noid Bárta, ktorý o nej povedal: „Hory, vodopády, ľad, to je pre mňa ideálne miesto na odpočinok. Island je nádherné miesto, ktoré by som rád v budúcnosti navštívil. Vďaka tejto vydarenej knihe je sa určite na čo tešiť.“

Veroniku sme oslovili a na jej marcový výlet sme sa opýtali.

Prečo si sa rozhodla práve pre Island?

Výlet na Island bol dokonalý darček k 30-ke, ktorý spískali moji najbližší. Hneď,  ako som sa dozvedela, že na mňa čaká moja vysnívaná destinácia, začalo sa intenzívne googlenie a 23. marca sme boli pripravení vyraziť. Deň pred odletom zo Slovenska sa Islandom prehnal hurikán a všetky naše plány boli ohrozené. Nakoniec sa nám však podarilo na ostrov snov priletieť.

Mali ste cestu vopred naplánovanú? Neobávali ste sa v marci povestného islandského počasia?

V prvý deň cesty sme mali na pláne Zlatý okruh. Cestu nám komplikovalo husté sneženie, ale našťastie naše auto z cesty nesfúklo a neskončili sme ako mnohí iní v ten deň. Po návšteve najaktívnejšieho gejzíru a vodopádov Gullfoss a Seljalandsfoss sme sa dostali na ubytovanie. Zlatý okruh, vzhľadom na jeho polohu pomerne neďaleko Reykjavíku, je plný turistov, takže som sa tešila na ďalšie dni bez nich.

Počas týždňa sme prešli celý okruh okolo ostrova a za spoločnosti stoviek islandských koní objavili nielen známe miesta, ale aj ľudoprázdne zákutia, z ktorých na nás dýchala tá pravá islandská divočina. Okrem množstva vodopádov nás ohúrili ľadovcové jaskyne, pudrovomodré ľadovce, sopečné krátery a tajuplné tiesňavy. Počas výstupu na sopku nás zastihla víchrica. Zopárkrát som si myslela, že ma odfúkne na opačnú stranu ostrova. Vietor ma neraz zhodil z nôh, ale podarilo sa vyjsť až hore. Okrem toho sme premrzli pri pozorovaní veľrýb, či brodili sa bahnom v geotermálnej oblasti Hverir.

Čím si ťa Island získal?

Čo som si na Islande zamilovala asi najviac, bola jeho nespútaná a divoká krása. Hoci sa na nás neusmiala šťastena s polárnou žiarou, Island so svojimi koňmi, sobmi, veľrybami a tuleňmi zanechal nezabudnuteľné spomienky.

Prečo si sa rozhodla pre CEWE FOTOKNIHU?

Po návrate domov a pretriedení fotiek som vedela, že nezostanú iba v digitálnej podobe. V tomto som stará škola a fotografie na papieri ma oslovujú viac. Mám rada aj tradičné albumy, ale Island si zaslúži viac. Fotokniha je ideálny spôsob na uchovanie spomienok.

Ako sa ti kniha vytvárala a koľko času ti práca zabrala?

Oceňujem predovšetkým, že fotografie môžem doplniť o sprievodný text a tak zo svojich zážitkov vytvoriť skutočnú knihu. Tvorbe fotoknihy som sa venovala denne aj niekoľko hodín asi mesiac. Stavila som na jednoduchosť a čistotu, preto som nesiahla po žiadnych efektoch a aj počet fotiek na strane bol minimálny. Fotky som sa snažila nielen obsahovo, ale aj farebne prepojiť a verím, že sa mi to podarilo.

Ako by si zhodnotila výsledok?

S výsledkom som veľmi spokojná a aj moji blízki, ktorí mali šancu si ju pozrieť, boli nadšení. Ďakujem.

Aj my ďakujeme a nezabudnite, že svoju vlastnú fotoknihu môžete vytvoriť a zapojiť do súťaže až do 31.8.2020. Prajeme veľa zábavy pri tvorení.

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár