CEWE Fotolab blog

Osloboďte sa! Na cesty s pevným ohniskom.

Často sa stretávam s otázkou, akú techniku si zobrať na dovolenku, či kratšiu alebo dlhšiu cestu. Na fórach sa zväčša dočítate o širokorozsahových zoom objektívoch, ktoré pokrývajú všetko od širokouhlého ohniska až po tele rozsah. Bezpochyby, medzi fotografmi cestovateľmi sú veľmi obľúbené. Relatívne malé rozmery a nízka hmotnosť v kombinácii so zrkadlovkou sú žiadúce. Ale čo tak sa oslobodiť a vyskúšať cestovať s jedným objektívom, navyše takým, ktorý nemá zoom?

Už dlhšie si na svoje cesty, ak nejde o „fotodovolenku“, brávam len malý kompaktný fotoaparát Fujifilm X100F. Pre mňa spĺňa všetko, čo od fotoaparátu vyžadujem. Vďaka APS-C snímaču a svetelnému objektívu zaznamenáva fotografie v dostatočnej kvalite aj v zlých podmienkach. Má rýchle zaostrovanie s ktorým sa dajú zvládať aj akčné zábery. Navyše sa výborne ovláda, má hybridný hľadáčik a krásny dizajn. Vďaka menší rozmerom sa vojde sa do väčšieho vrecka alebo malej brašne.

Na otázku „Zoom ti nechýba?“mám jednoduchú odpoveď „Nie“.

 

Dovolenka je pre mňa čas, keď si chcem v prvom rade oddýchnuť. A oddych pre mňa znamená vypnúť, prechádzať sa, neťahať sa s ťažkou technikou, ale fotografovať. Zachytiť to, čo ma zaujme. Zaujímavý moment, krásu miesta, hru tieňov, čokoľvek.  Mať objektív s pevným ohniskom pre mňa znamená, oslobodiť sa.

Približne viem, čo sa mi do záberu vojde a čo nie. Som oslobodený od premýšľania, aký výrez zo scény mám zachytiť. Celok? Polocelok? Detail? Namiesto toho sa môžem naplno venovať kompozícii, „kreatívnej“ expozícii, kedy na fotografii zámerne zvolím nesprávnu expozíciu pre dosiahnutie požadovaného výsledku.

Fotoaparát X100F má objektív, ktorý zodpovedá obľúbenému reportážnemu ohnisku 35mm. Je to mierne širokouhlý objektív, vďaka čomu je veľmi univerzálny. Vy môžete zvoliť napríklad širokouhlejší objektív, ktorý vám dovolí snímať dynamickejšie snímky. Ak ešte žiaden objektív s pevným ohniskom nemáte, začnite si všímať, na akých ohniskách najčastejšie fotografujete so svojim základným objektívom a podľa toho vyberajte.

 

Pevný objektív ponúka okrem lepšej kvality snímok aj lepšiu svetelnosť, čo v praxi môžete využiť napríklad na odpichnutie fotografovaného objektu od pozadia (malá hĺbka ostrosti), alebo pri fotografovaní v šere, aby ste zachytili atmosféru miesta. Možností, ako využiť taký objektív je mnoho. Záleží len na tom, ako veľmi popustíte uzdu vašej fantázii.

Niekoľko rád na záver:

  • Výrobcovia fotoaparátov majú v ponuke objektív, ktorý vám urobí obrovskú službu za málo peňazí. Napríklad pri zrkadlovkách Canon a Nikon ide o objektív s ohniskom 50mm a clonou f/1.8. Za niečo vyše 100€ získate výborný objektív, ktorý využijete v mnohých žánroch.
  • Ak už objektív máte, nezabudnite si fotoaparát nastaviť na prioritu clony a pracovať s ňou.
  • Platí, že čím je číslo F nižšie, tým viac svetla objektívom prejde. A tiež, čím je číslo menšie, tým viac za rovnakých podmienok rozostrí pozadie.
  • Aj pri pevnom ohnisku môžete „zoomovať“. Pokiaľ je to možné, môžete ísť bližšie alebo ďalej od objektu fotenia. Získate tak rôzne, nové a zaujímavé uhly pohľadu a pri snímaní sa budete sústrediť na kompozíciu.

 

Martin Farkaš

Premýšľam, čo o sebe napísať. Začať vetou: „Fotoaparát som chytil do ruky ..." je otrepané. Chcel by som o sebe napísať niečo kreatívne, niečo, čo by vyjadrilo, že rád vymýšľam nové veci, navštevujem netradičné miesta a stále sa snažím naučiť niečo nové. Písanie o sebe mi ale nikdy nešlo ...

Pridať komentár