CEWE Fotolab blog

Nový a sebavedomý systém, ktorý prekonal očakávania – Nikon Z6 recenzia

Očakávania boli veľké a nikto presne nevedel s čím Nikon nakoniec príde. Dočkali sme sa a boli nám predstavené dva úplne nové fotoaparáty, Nikon Z6 a jeho výkonnejší brat Nikon Z7. Ja som sa rozhodol otestovať a bližšie sa pozrieť na Nikon Z6.

Prvé dojmy:

Už prvý kontakt s fotoaparátom Nikon Z6 bol pozitívny a veľmi príjemne ma prekvapil. Musím priznať, že sa mi fotoaparát veľmi páči. Je krásne spracovaný, dobre sedí v ruke a doslova dobre vyzerá. Fotoaparát je výrazne menší od zrkadloviek rady FX, čo aj bolo cieľom. Môžem konštatovať, že sa to podarilo. Fotoaparát má úplne nový bajonet a tiež nové objektívy rady S. Po odňatí objektívu z tela fotoaparátu na ňom dominuje veľký bajonet s priemerom až 55mm a odstúpením od Full Frame snímača len 16mm. Kombinácia týchto dvoch parametrov umožňuje prepustenie omnoho väčšieho množstva svetla ako tomu bolo doteraz. Rozlíšenie 24,5 MPx je rozložených na stabilizovanom Full Frame snímači. Fotografie sa ukladajú na XQD kartu, druhý slot pre pamäťovú na fotoaparáte nie je. Práve toto je najčastejšie terčom kritiky. Osobne som problém nepociťoval, ale chápem každého kto je na zálohovanie na druhú kartu zvyknutý. Možno sa toho dočkáme niekedy v budúcnosti.

Mňa osobne najviac zaujala rýchlosť zaostrovania a možnosť výberu z 273 zaostrovacích bodov. Tie pokrývajú 90% snímača vo vodorovnom, ako aj zvislom smere. Práca s ISO je na špičkovej úrovni a je takmer neobmedzená ( ISO 100 až 51 200). Precíznosť spracovania pre čo najlepší komfort pri fotografovaní završuje elektronický hľadáčik s brilantným obrazom a vysokým rozlíšením. Radosť cez neho komponovať.

Fotografovanie v praxi:

Nikon Z6 sme sa vybrali otestovať na rôzne miesta, ako prvé sme navštívili známe Neziderské jazero (Neusiedler See) v Rakúsku asi 50km od Bratislavy. Nikdy by ma nenapadlo, že takéto frekventované a navštevované miesto, môže byť prázdne, doslova až vyľudnené.

Pochopil som, že to úzko súvisí s letnou sezónou a v zime tam vlastne nie je čo robiť. Na druhej strane, takto v zime tam potom máte ideálne podmienky na fotografovanie. Slobodne môžete komponovať bez obáv z množstva pohybujúcich sa ľudí. Najčastejšie fotografovaný maják sme tak mali len pre seba. Kto to tam pozná, chápe, že je to vzácnosť.

 

Jazero bolo mierne primrznuté, pekne svietilo slnko. Jediné čo nás obmedzovalo bol silný ľadový vietor. Zaujímavé,  že aj po dlhom fotografovaní v takejto zime sa to nejako zásadne neprejavilo na spotrebe batérie. Pekne si držala kapacitu a vydržala ešte ďalší deň fotografovania. Samotné celokovové telo fotoaparátu je stavané na ťažké podmienky a je kompletne pretesnené, ako aj setový objektív 24-70mm f/4. Mráz, stekajúca voda alebo prašné prostredie nebudú žiaden problém.  Kvalita setového objektívu 24-70mm f/4, ktorý som mal k dispozícií je viac ako dobrá. Aj na najnižšej clone f/4 sú fotografie krásne ostré a prekreslené. Ide o Full Frame fotoaparát a preto nie je potrebné prepočítavanie ohniska, čo sa prejavilo na úžasných širokouhlých fotografiách na 24mm ohnisku.

 

Bonusom pri fotoaparáte je, že nemusíte so sebou nosiť statív. Prečo aj, keď 5-osá stabilizácia pracuje výborne a aj dlhšie časy uzávierky udržíte pekne z ruky. Možno na nočné zábery statív uživíte, ale ináč ho nepotrebujete.

S fotoaparátom som sa vybral aj do nedotknutého lesa pri rieke Váh. Polámané stromy sú tam padnuté a nechané prírode aby ich spracovala podľa svojich pravidiel. V dnešnej uponáhľanej a ziskuchtivej dobe sa tu ťažba dreva nekoná, je to vzácnosť. Takéto prostredie je ideálne na krásne a nevšedné fotografie kôry, polámaného dreva, machu a všetkého toho čo si pri bežnom pohľade nevšimnete.

 

Nikon Z6 si s tým poradil výborne. Milo ma prekvapilo že bolo možné robiť zaujímavé a skutočne detailné zábery. Pri fotografovaní často mením ostriaci bod. Práve na fotoaparáte Nikon Z6 je zmena ostriaceho bodu skutočne dobre premyslená. Na zadnej strane fotoaparátu je vystúpený smerový volič (joystick), s ktorým je zmena ostriaceho bodu takmer okamžitá. Túto vychytávku veľmi chválim.

Mňa osobne veľmi zaujímalo ako sa bude fotoaparát správať pri vysokých hodnotách ISO citlivosti. Skúšal som to všade tam kde ma moje kroky s fotoaparátom Nikon Z6 zaviedli.  Ako napríklad detaily interiéru našej záhradnej chatky, knižky na stole, ako aj nádobu so skrutkami.

ISO 45600

 

Išiel som do extrému a na niektoré fotografie som nastavil ISO hodnotu až 45 600,  nečakal som od toho veľa, veď som fotografoval takmer v úplnej tme. Z výsledku som bol zaskočený, podľa mňa ide o nadštandardnú kvalitu, ktorú môžete vytlačiť na A4 formát.

Moje experimentovanie s ISO citlivosťou pokračovalo aj pri fotografovaní ľudí (portrétov) a zariadenia v mojom byte. Rýchlosť a presnosť zaostrovania je na vysokej úrovni, málokedy sa stalo že by som zaostril zle alebo nepresne. Fotil som aj moju dcérku, tá je dosť neposedná, presnosť a rýchlosť som tak dokonale preveril. Frekvencia sériového snímania je dostatočných 12 snímok za sekundu.

 

Nikon ohlasuje že nový firmware by mal priniesť ešte zdokonalenie a to možnosť zaostrovania s detekciou očí, podporu RAW videa a taktiež možnosť použitia nových CFxpress kariet.

Na záver:

Nikon Z6 je PÁN fotoaparát. Mne osobne sa veľmi páči. Z pohľadu, že ide o úplne nový systém Nikon Z6, ako aj Z7, prišiel na trh dôkladne prepracovaný a takmer mu nie je čo vyčítať. Niekto by prijal možno 2 sloty na kartu, iný zase výklopný LCD displej do bočnej strany, prípadne iné drobnosti. Koľko ľudí, toľko chutí. Nikdy nevyhovieme každému a vo všetkom. No dovolím si tvrdiť, že kto Nikon Z6 alebo Z7 skúsi, povie PARÁDA. Sánka mi padala hlavne pri fotografiách na vysokej ISO citlivosti a podanie čiernej je špičkové. V galérií si môžete pozrieť fotografiu LP platne pri ISO 10 000, úsudok nechám na vás.

 

Jediné čo som osobne dokonale nepreveroval bolo natáčanie videa, to spravil kolega. Krásne 4K video s 30 obr./s. bez orezu, snímané z celej plochy snímača alebo  spomalené snímanie vo Full HD s frekvenciou 120 obr./s. Možnosť pripojenia externého mikrofónu a slúchadiel je samozrejmosťou. Niektoré video zábery si budete môcť pozrieť vo video recenzii.

Neviem či sa majitelia zrkadloviek hneď preorientujú na Full Frame nezrkadlovku Nikon Z6 alebo Z7, ale nečudoval by som sa. Mnohí si ju zrejme kúpia ako druhý fotoaparát k zrkadlovke a určite to nebudú len „Nikoňáci“. Tí budú mať výhodu a pri kombinácií s adaptérom môžu použiť všetky FX objektívy zo zrkadlovky. Rozhodnutie je iba na vás.

 

Podľa mňa Nikon Z6, ako aj Z7 obhájil očakávania a v mnohom ich aj s prehľadom prekonal. Nezostáva nič iné len potenciál tohto fotoaparátu poriadne využiť a na malé nedostatky rýchlo zabudnúť, sú nepodstatné.

Plusy:

  • Lepšia priepustnosť svetla vďaka novému bajonetu a len 16mm odstúpeniu od snímača
  • Špičková kvalita obrazu
  • Kovové a pretesnené telo fotoaparátu, ako aj setového objektívu
  • 273 ostriacich bodov rozložených na 90% plochy snímača
  • Možnosť rýchlej zmeny ostriaceho bodu prostredníctvom vystúpeného smerového voliča na zadnej stene fotoaparátu
  • Použiteľné fotografie aj vo vysokých hodnotách ISO
  • 4K video snímané z celej plochy Full Frame snímača
  • 5-osá stabilizácia na snímači
  • Kvalitný veľký hľadáčik
  • Ohlásený nový firmware prinesie detekciu očí, RAW video a možnosť použitia kariet CFexpress
  • Znásobuje radosť z fotografovania a točenia videa

Mínusy:

  • Iba jeden slot na XQD karty
  • LCD displej nie je možné vyklápať do strany
  • Iné ma nenapadajú a ak sú tak sú pre mňa nepodstatné 😊

 

Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Pridať komentár