CEWE Fotolab blog

Nikkor Z 14 – 30 mm f/4 S: Profík na krajinu a architektúru

Nikon Z 14-30 mm f/4 S svojim univerzálnym rozsahom a dobrou konštantnou svetelnosťou láka fotografov takmer všetkých fotografických žánrov. Najlepšie mu ale bude v taške tých, čo sa venujú krajine a architektúre.
Objektív je na fotografii v transportnej polohe. Pred fotením je nutné ho vysunúť. Je to rýchle a jednoduché, len na to treba myslieť.

 

Technické parametre Nikon Z 14-30 mm f/4 S
  • Ohnisková vzdialenosť: 14-30 mm
  • Dostupné pre bajonet: Z-mount
  • Konštrukcia: 14 členov v 12 skupinách, 4x Asph, 4x ED, Nano Crystal, vrstva fluóru
  • Uhol záberu: FX 114° až 72°, DX 90° až 50°
  • Počet lamiel clony: 7
  • Rozsah clonových čísel: f/4 – f/22
  • Min. ostriaca vzdialenosť: 28 cm
  • Mierka zväčšenia: 1:6,25
  • Priemer závitu pre filtre: 82 mm
  • Dĺžka x priemer: 85 x 89 mm
  • Hmotnosť: 485 g
  • Utesnenie proti prachu a vode: Áno

Aktuálnu cenu a dostupnosť objektívu Nikon Z 14-30 mm f/4 S nájdete na Fotolab.sk

 

Úvod

Testovaný Nikon Z 14-30 mm f/4 S nájde svoje uplatnenie hlavne pri fotení architektúry a krajiny. Dokážeme si ho ale predstaviť aj v rukách reportážnych alebo svadobných fotografov, ktorí si ale musia dať pozor na výrazné skreslenie spôsobené softvérovými korekciami.

Tvorcovia videa ocenenia krokové a prakticky nepočuteľné zaostrovanie bez focus breathing efektu, navyše sa clona mení plynulo a bezhlučne. Za zmienku stojí multifunkčný ovládací krúžok, možnosť nasadenia filtrov s priemerom 82 mm, to všetko zabalené v až neskutočne kompaktnej konštrukcii s veľmi nízkou hmotnosťou. Optická kvalita je podľa výrobcu na špičkovej úrovni. Ako si teda stojí Nikkor Z 14 – 30 mm f/4 S v ostrom nasadení? S odpoveďou na otázku nám pomohol vynikajúci fotograf architektúry a prírody Peter Čech

Objektív vykazuje snáď až dokonalé výsledky v protisvetle. Nestráca kontrast a odlesky by ste hľadali len márne.

 

Konštrukcia a ovládacie prvky

Ako prvé musím pochváliť objektív, ktorý disponuje filtrovým závitom s priemerom 82 mm, čo je v tejto kategórii ultra širokých ohnísk (určených pre FF) výnimočné. Najbližšie z pohľadu krajnej ohniskovej vzdialenosti sú objektívy Nikkor 16-35mm, či Canon 16-35mm, ktoré tiež disponujú závitom pre filtre. Nezdá sa to, ale 2 mm na širokom konci vôbec nie je zanedbateľné číslo. Pri fotení architektúry sa každý milimeter navyše hodí.

Stačí len ľahké zaclonenie a ostrosť sa môže rovnať aj s oveľa drahšou konkurenciou.

 

Veľa fotografov bojuje s výberom, či voliť ultraširokouhlé ohnisko okolo 12-14 mm, alebo radšej krajinársky objektív 16-35 mm. Na objektívy s ohniskom 12-14 mm je totiž väčšinou problém nasadiť bežné filtre. Nikon Z 14-30mm f/4 rozhodovanie veľmi uľahčuje. Priznajme si, že každý občas použije polarizačný filter alebo sivý filter na úžasne rozmazané mraky „letiace“ oblohou, alebo na zachytenie vodopádov s dlhou expozíciou.

Fotografie zhotovené na ohnisko 30 mm sú absolútne bez výhrad s perfektnou ostrosťou po celej ploche snímky.

 

Všetky súčasti objektívu sú utesnené proti vnikaniu prachu, vlhkosti a vodným kvapkám. Predná fluórová vrstva aktívne prispieva k odpudzovaniu vody, prachu a celkovo nečistôt bez toho, aby znižovala kvalitu obrazu.

Objektív je ako stvorený na dlhodobú prácu z ruky, tj rozhodne sa významne neprenesie, je ľahučký, úžasne skladný vďaka mechanizmu teleskopického tubusu. Počítajte ale s tým, že je v transportnej polohe zasunutý a na fotenie je potrebné ho vysunúť. Nie je na to napríklad žiadna poistka alebo prehnaná sila, všetko je otázkou sekundy.

Okrem malých rozmerov poteší aj nízka hmotnosť. Tá sa aj napriek použitiu pomerne komplexného optického návrhu neprehúpla cez pol kilogramu.

 

Ďalej chválim prítomnosť multifunkčného ovládacieho krúžku, prostredníctvom ktorého je možné pri fotení v režime automatického zaostrenia priradiť možnosť korekcie expozície, clonové číslo, prípadne citlivosti ISO. Pri používaní v režime manuálneho ostrenia je možné multifunkčný krúžok používať ako zaostrovací. Rýchlosť preostrovania má dobrú odozvu a ako to už u objektívov s elektronickým prenosom ostriaceho krúžku býva, nelineárny chod. Na ten si budú musieť zvyknúť hlavne filmári.

Počas modrej hodinky je možné vďaka stabilizácii fotiť aj z ruky.

 

Optická konštrukcia sa skladá zo 14 šošoviek v 12 skupinách (asférické členy sú 4 + 4 typ ED). Výrobca nezabudol ani na Nano Crystal Coat antireflexné vrstvy, vrátane fluórovej vrstvy. Clona je elektromagnetická, 7 lamelová.

Stačí ľahké zaclonenie a objektív produkuje krásne hviezdy.

 

Nikon 14 – 30 mm f/4 S v praxi

Všetci, ktorí si potrpia na vysoké rozlišovacie schopnosti a precízne prekreslených detailoch, budú veľmi spokojní. Z pohľadu optickej kvality je Nikon 14-30mm takmer na špičke, ktorý sa pri danej kompaktnej konštrukcii dá dosiahnuť. Už na otvorenú clonu poskytuje perfektnú ostrosť v stredových častiach fotografie a rohy rozhodne neurazia. Ostrosť po celej ploche obrazu dosiahnete už pri jemnom zaclonení o 1 EV. Difrakcia potom nastupuje relatívne neskoro, až pri f/16. Ohnisko 30 mm je trochu lepšie ako 14 mm, ale môže za to iba silná softvérová korekcia súdkovitého skreslenia.

Skvele si objektív poradí aj s protisvetlom, tu je výkon úplne učebnicový, fotografiám nechýba kontrast a odlesky jednoducho nenájdete. To isté platí aj pre aberáciu, ktorá keď už sa objaví, nie je problém s jej odstránením bez vzniku artefaktov. Trochu prítomná je vada kóma, ale iba v najzašších rohoch na otvorenú clonu.

Veľmi zaujímavý je objektív pre svoje kvality bokeh, teda rozostrených oblastí. Širokouhlé objektívy často trpia na prílišný kontrast alebo nedokonalé krúžky, ktoré odvádzajú pozornosť. Tu je „iba“ sedemlamelová clona, aj napriek tomu je bokeh krajší, než na niektorých dlhších objektívoch.

O súdkovitom skreslení písať prakticky nemôžem, korekcie totiž pracujú na plné obrátky a tým vyvstáva na povrch jediná zásadná výhrada – deformácia spôsobená korekciami, ktoré nemožno vypnúť.

Natiahnuté rohy na najširšom ohnisku nemusia trápiť fotografov krajiny alebo architektúry, tu sú línie doslova ako podľa pravítka, pozor si ale musia dávať fotografi reportáží alebo dokumentárne fotografie. Objektív sa dá využiť napríklad aj na svadby, nepoužívajte ale radšej ohniská širšie ako 18 mm. Nielen rohy snímky sú výrazne natiahnuté a ono by to ani tak nevadilo, keby šli korekcie vypnúť. Pozor, neplatí iba pre JPEG, ale aj pre RAW.

Na dvadsiatich milimetroch korekcie fotku nijako výrazne neovplyvňujú.

 

Druhým neduhom je potom silná vinetácia na najširšom ohnisku pri otvorenej clone. Tá je až prekvapivo intenzívna a zbaviť sa jej znamená výrazne vyťahovať tiene a s nimi ruka v ruke aj šum. Opäť je to vec, ktorá sa bude týkať len určitých žánrov, pretože na odstránenie vinetácie stačí zacloniť na f/6,3.

Ukážka najkratšej zaostrovacej vzdialenosti na 14, respektíve 30 mm. Všimnite si aj prekvapivo pekný bokeh.

 

Počas testovania s telom Nikon Z7 som rád využíval zabudovanú stabilizáciu obrazu na čipe. V modrej hodinke išlo bez problémov udržať z ruky časy okolo 1/5 sekundy, pri zachovaní perfektnej ostrosti. Na dokonalé fotky napr. podvečernej a nočnej architektúry (čo najnižšia hodnota ISO, dlhé časy niekoľko sekúnd) je nevyhnutné používať statív. Nie vždy je ale možné (resp. chcené), aby ste ho mali stále pri sebe, tak prečo občas nefotiť aj z ruky v modrej hodinke, kedy je svetlo veľmi pôsobivé?

 

Podvečerný čas je pre fotku architektúry zaujímavý tým, že je prirodzené svetlo rovnako silné ako to umelé.

 

Pri fotení v skorom rannom svetle som narazil na limity dynamického rozsahu snímača v Nikon Z7. Výsledok je ale aj tak perfektný.

 

Už sa budem opakovať, ale všimnite si dokonalý kontrast aj napriek priamemu protisvetlu.

 

Záver

Nikonu sa tento objektív naozaj podaril. Ak chcete používať čo najširší uhol záberu na full-frame telách s bajonetom Nikon Z, mať možnosť skrutkovacieho filtra, slušnú svetelnosť, a to všetko v kompaktnom ľahkom balení (hmotnosť 485 gramov), zavŕšené výnimočnou optickou kvalitou, nie je čo riešiť.

Na 14 mm je možné vytvoriť dramatické zábery, ktoré vám „zamotajú hlavu“.

 

Obstarávacia cena zodpovedá kvalite objektívu, vzhľadom na výkon (optika + AF), kompaktné riešenie, ďalšie benefity ako napr. multifunkčný krúžok (nastavovanie clony, kompenzácia expozície, ISO), je možné veľmi ľahko prižmúriť oči nad vyššou cenou.

Aj napriek výhradám v ohľade vinetácie a silných korekcií bez možnosti deaktivácie na najširšie ohniská nemám k objektívu jedinú zásadnú výhradu a dôvod, prečo ho neodporučiť.

 

Pridať komentár