CEWE Fotolab blog

Dovolenka s Kodak FunSaver

Mám rád kinofilmový charakter obrazu – špecifická tonalita, nenapodobiteľný šum a dynamický rozsah, ktorý môžu výrobcovia digitálnych fotoaparátov len ticho závidieť. Na tohtoročnú poznávaciu dovolenku do Nórska, som sa rozhodol okrem obľúbeného digitálu – Fuji X100F a Olympus E-M1 II, na ktorom som chcel vyskúšať 8mm fisheye f/1.8 objektív, vziať aj kinofilmový aparát. Rozhodovanie sa medzi osvedčeným Olympus Mju 35mm f/2.8 a spomínaným Kodak FunSaver bolo nakoniec jednoduché. Bol som zvedavý, ako to zvládne táto plastová hračka, pri ktorej naozaj nemusíte robiť nič iné, len natiahnuť políčko, nakomponovať záber a cvaknúť. 27 + 12 obrázkov, kúpil som pre istotu dva. 🙂

Oficiálny popis výrobku na našej webovej stránke znie nasledovne:

Obľúbený jednorázový kinofilmový fotoaparát obsahuje 27+12 záberov. Vhodný na večierky, svadby alebo výlety. Vďaka integrovanému blesku spravíte zábery za akýchkoľvek podmienok. Fotoaparát sa vám bez problémov vôjde do vrecka, nemusíte vôbec nič nastavovať a iba stláčate spúšť.

Rozsah zaostrenia: 1,2m – nekonečno

FunSaver v praxi

Na foťáčik som si spomenul až tretí deň dovolenky :). Nevadí. Mali sme za sebou len nočnú jazdu Poľskom, Nemeckom, 6hod. prehliadku Berlína a následne cestu do Rostocku s nočnou plavbou trajektom do Trelleborgu. To najkrajšie z poznávačky bolo ešte len pred nami.

Ak som fotoaparát nazval plastovou hračkou, bolo to myslené doslova. Taký dojem totiž budete mať keď foťák vybalíte z krabičky. Kus plastu, ľahký, bez možnosti čokoľvek nastaviť, s priehľadovým hľadáčikom. Expozičný trojuholník a ohnisko objektívu ani dnes úplne presne nepoznám, výrobca to neudáva. Nevadí, pohľad cez hľadáčik vyzerá tak na cca 30mm, Google prezradil, že film bude v rozmedzí ISO 400-800, clona okolo 5,6-8 a čas niekde okolo 1/100 až 1/125s. Rôzne zdroje, ale cca som zorientovaný.

Práca s foťáčikom bola jednoduchá, skúsil som ho na rôzne scény a svetelné podmienky a tešil sa na výsledok. Ten bol nakoniec naozaj prekvapujúci.

Pozitívny v tom, aké obrázky z toho dokázali vyliezť. Ten charakter, farby, bezproblémové zvládnutie ťažkých svetelných scén, ale aj uspokojivá kvalita obrazu vzhľadom na materiálové prevedenie aparátu. Prekvapenie bolo žiaľ aj negatívne, ale nie vinou výrobcu, ale mojou nepozornosťou. Priehľadový hľadáčik vás totiž neupozorní, že pri fotení pcháte do objektívu prst 🙂 A tak asi 20% fotiek vyšlo nepoužiteľných. Nevadí, nedokonalosti ku kinofilmu patria, navyše to aj tak jednoznačne prebilo nadšenie z nafotených scén.

Ak nie ste maniak do technicky dokonalých scén a nepotrebujete si z dovolenky doniesť gigabajty RAW súborov, ktoré následne pracne upravujete v počítači, alebo ak nepotrebujete z každej scény spraviť desiatky záberov, tak vám môžem Kodak FunSaver len vrelo odporučiť. Vašu peňaženku to zaťaží len minimálne, vašu batožinu ešte menej a čarovná emócia, ktorú takéto fotografie majú, vám žiadny digitál neposkytne. Nezanedbateľným plusom je aj fakt, že sa so scénou vyhráte oveľa viac práve kvôli obmedzenému počtu záberov. Každý cvak si dobre zvážite a fotograficky vás takéto fotenie môže posunúť dopredu. Naučí vás premýšľať, hľadať lepšie uhly, kompozíciu a inak vnímať svetlo.

Kodak FunSaver nie je určený na prácu, je to fotoaparát na zábavu, na spestrenie, iné vnímanie fotografie a fotených scén. Ja som s výsledkom nadmieru spokojný, moju digiálnu zostavu na dovolenke doplnil dokonalým spôsobom a viem, že na tej najbližšej si 1-2 kusy pribalím opäť. 🙂


Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár