CEWE Fotolab blog

CEWE kalendár s krojmi od fotografky Martiny Cimermanovej – Nech ožije slovenský folklór

 

Martina Cimermanová

“Zachytáva radosť a vlastne celý svet prostredníctvom objektívu na svojom fotoaparáte.”

Keď som sa už takmer pred dvomi rokmi pustila do projektu fotografovania krojov, tak by ma ani vo sne nenapadlo, že tento môj “malý” projekt bude mať taký úspech a že osloví toľko ľudí. Tento projekt totiž začal tak, že som chcela o trošku viac spropagovať Slovensko a našu históriu ešte v časoch, keď folklór zažíval  “boom”. Chcela som, aby sme nezabudli na túto časť našej histórie a aby sme vedeli aké veľké množstvo krojov na Slovensku máme.

 

Za tie dva roky som zistila, že je obrovské množstvo druhov krojov. Takmer každá dedinka má svoju vlastnú špecifickú výšivku, že kroje rozprávajú príbehy o ich majiteľoch pomocou výšiviek. Každému sa k danému kroju viaže iná spomienka a pomocou krojov si ju znovu oživujeme. Hlavne som prišla na to, že kroje sú láska. Teda minimálne moja. Ale už viem, že aj tá vaša.

Vďaka krojom som totiž spoznala obrovské množstvo skvelých ľudí, ktorí mi často porozprávajú príbehy s nimi spojené. Často nás po fotení pozvú na kávu a čaj a vďaka tomu mám celý deň oveľa lepšiu náladu. Vďaka krojom cestujem po Slovensku a spoznávam jeho krásy.

 

Vďaka krojom mi vznikajú krásne spolupráce, ako je napríklad aj táto spolupráca s CEWE, s ktorým sme minulý rok vytvorili prvý folklórny kalendár, a slúžil na podporu mojej práce.

Ani v tom najdivokejšom sne som si nemyslela, že ten kalendár môže byť taký krásny a hlavne, že môže mať taký úspech. Dokonca sme robili aj jeho dotlač. Minuloročný kalendár mal taký úspech, že tento rok som dostala už v septembri otázky ohľadom tohtoročného. Myslela som si, že minuloročný kalendár už neprekoná nič. A opäť som sa mýlila. Tohtoročný kalendár je nádherný. Ja som veľmi vďačná za túto spoluprácu a za to, že môj folklórny projekt aj vďaka CEWE FOTOLAB naberá oveľa reálnejšie kontúry.


 

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár