CEWE Fotolab blog

Cestuj s CEWE 2020 – Krátke výlety v okolí Bratislavy

Náš letný projekt Cestuj s CEWE po Slovensku pokračuje a spolu s blogerkou Veronikou Rosputinskou z blogu Shemakesmetravel sa tento týždeň vydáme na výlety do okolia Bratislavy. Iba pár minút jazdy autom z mesta a váš víkend sa zmení na dobrodružstvo pre malých aj veľkých.

Bratislava a jej okolie sú bohaté na zaujímavé miesta, ktoré ponúkajú široké vyžitie. Môžete sa vybrať na splav, ľahšiu aj náročnejšiu turistiku, romantickú prechádzku do vinohradov či relaxovať k vode. Dnes sme pre vás pripravili tipy na krátke výlety v okolí Bratislavy. Veríme, že sa inšpirujete.

Rozhľadňa vo Svätom Jure

Len dvadsať minút autom z Bratislavy a ste v malebnom vinárskom kraji. Svätý Jur však nie je iba lákadlom pre milovníkov vína, ale aj pekných výhľadov. Od roku 2018 stojí nad mestom malá, len štyri metre vysoká rozhľadňa, ktorá však ponúka krásne výhľady na okolité vinohrady, Svätý Jur a Bratislavu. Vďaka svojej nenápadnej podobe dokonale zapadá do prostredia.

K vyhliadke sa dá dostať peši, na bicykli či dokonca autom. Parkovisko ale nie je vybudované, takže pri parkovaní budete musieť improvizovať a zaparkovať buď niekde v meste a absolvovať dlhšiu prechádzku, alebo auto necháte odstavené niekde popri panelovej ceste smerujúcej hore k rozhľadni. Viac informácií o tomto mieste a možnostiach, ako sa tam pohodlne dostať, nájdete TU.

Vodný mlyn v Jelke

O čosi ďalej, asi 40 minút jazdy autom z Bratislavy, nájdete v obci Jelka zaujímavú technickú pamiatku, kolový vodný mlyn, ktorý má vyše sto rokov. V deväťdesiatych rokoch bolo toto miesto zrekonštruované a dnes je prístupné verejnosti ako skanzen poľnohospodárskej techniky. V mlyne na troch podlažiach nájdete dobovú mlynskú techniku a v stodole obďaleč si môžete pozrieť staré koče a rôzne historické náradie.

Areál je otvorený denne od desiatej ráno do šiestej popoludní a vstupné sa platí iba symbolické. Je veľmi pekne udržiavaný, k dispozícii sú tam lavičky a veľké trávnaté plochy, kde si môžete pripraviť aj malý piknik. Viac informácií o tomto mieste sa dozviete TU.

Rozhľadňa v Malinove

Síce sú Bratislava a jej okolie pomerne rovinaté, aj v tomto regióne sa nachádza niekoľko zaujímavých rozhľadní. Mnohé z nich sú skôr symbolické a viac ako pre pozorovanie výhľadov slúžia ako atrakcie pre deti. Jedna z nich sa nachádza iba pol hodinu autom z hlavného mesta, v obci Malinovo, a je súčasťou pekne udržiavaného náučného chodníka „Na dobrej stope“, na ktorom nájdete viacero zaujímavostí.

Prechádzku začnete na konci obce, kde sa po poľnej ceste po asi kilometri ocitnete pri brehu Malého Dunaja. Práve tam stojí nevysoká, asi sedemmetrová rozhľadňa Hniezdo. Od nej sa popri ramene po pár minútach dostanete na Zelenú oázu, miesto, kde si môžete v jednom z altánkov pripraviť piknik. Ak so sebou budete mať aj deti, skvelou zábavou bude hľadanie Bobrieho hradu, ktorý je schovaný medzi stromami. Viac informácií o tomto mieste sa dozviete TU.

Poklady Žitného ostrova

Okolie Bratislavy je bohaté na jazerá, ktoré sú obľúbenými lokalitami miestnych na kúpanie počas leta, keďže mnohé z nich majú vyhovujúcu vodu. Na západnom Slovensku je tiež viacero termálnych kúpalísk, väčšinu z nich nájdete na Žitnom ostrove, ktorý je peknou dovolenkovou destináciou neďaleko hlavného mesta.

Okrem kúpalísk je tam viacero možností športového vyžitia vďaka modernému areálu X-bionic, vybudovaná je aj kvalitná sieť cyklo trás, na svoje si tam prídu aj milovníci gastronómie, keďže sa Žitný ostrov vyznačuje vychýrenou kuchyňou. Ak máte radi umenie, určite zavítajte do Danubiany, múzea moderného umenia. Ak ste na adrenalín, čo tak vyskúšať si jazdu na okruhu v Orechovej Potôni?

Ak ste skôr fanúšikmi fauny a flóry, zavítať môžete na návštevu do Malkia parku, kde našli domov zvieratá zachránené z cirkusov alebo od súkromných chovateľov, ktorí sa o ne prestali starať. V obci Dunajský Klátov zas nájdete ďalší vodný mlyn. Viac informácií, čo robiť a vidieť na Žitnom ostrove, nájdete TU.

Komentáre