CEWE Fotolab blog

Cestovateľská fotografia

Leto pomaly klope na dvere a pre mnohých z nás to znamená čas výletov a dovoleniek. Navštíviť exotickú krajinu a odniesť si kvalitné zábery, ktoré nám budú pripomínať zaujímavú kultúru a príjemne strávený čas. Rozhodli sme sa preto pripraviť pre vás pár tipov z oblasti cestovateľskej fotografie. 

„Správne“ podmienky

Vyťažte z podmienok, ktoré sú vám ponúkané, len to najlepšie. Pokiaľ fotografujete architektúru a nemáte správne svetlo alebo danú budovu napr. obaľuje lešenie (samozrejme, ak nefotografujete reportáž alebo street photo), radšej sa vráťte až vtedy, keď sú podmienky ideálne, prípadne ich nafoťte iným, zaujímavejším spôsobom.

Mnohokrát stojí cesta na vaše vysnívané miesto veľa peňazí, a preto naplno využite čas a priestor destinácie, v ktorej sa nachádzate. Nenechajte sa odradiť podmienkami, práve naopak, naučte sa v danom momente premýšľať, ako vytvoriť tú najkrajšiu fotografiu aj za nepriaznivého počasia. Často je fotografia odfotená pri zamračenej oblohe len s časťami presvitajúceho svetla omnoho krajšia a plastickejšia ako tuctová fotografia odfotená s krásnou modrou oblohou.

Nájdite si najlepšiu časť dňa

Úsvit a súmrak sú najkrajšími časťami dňa, počas ktorých sa dajú vytvoriť úžasné fotografie miest a krajín. Na niektorých miestach to znamená, že musíte vstať o pol tretej ráno, aby ste zachytili úsvit a krásu krajiny počas ranného slnečného svetla. Keď svetlo okolo šiestej poobede trošku zmäkne, môžete pokračovať, častokrát až do západu slnka.

Jedným z najkrajších okamihov je čas, keď vás pri prezeraní vaše fotografie opäť vrátia na miesta vašej dovolenky alebo výletu a vy znovu cítite atmosféru a silu daného miesta, na ktorom ste boli.

Fotografujte v magických hodinách

Mnohí fotografi využívajú pri svojej tvorbe tzv. „zlatú hodinu“ a „modrú hodinu“. Je dôležité pripomenúť, že termín hodina sa v tomto prípade používa iba ako približný pojem a čas, počas ktorého daný fenomén trvá, je niekedy omnoho kratší. Mnoho fotografov by pri tom určite uvítalo, keby „modrá hodina“ trvala oveľa dlhšie.

„Zlatá hodina“, ktorá sa častokrát označuje aj ako „magická“, je prvou a poslednou hodinou slnečného svetla počas dňa, kedy je možné docieliť špecifický fotografický efekt vďaka kvalite svetla. Kvôli nízkemu kontrastu sú tiene menej tmavé a miesta, kam svieti priame slnko, majú menšiu šancu byť preexponované. Mäkší teplejší odtieň slnečných lúčov je častokrát vyhľadávaný najmä pri fotografovaní krajiny, pretože zvýrazní farby danej scény a pridá živosť vašim záberom.

Termín „modrá hodina“ pochádza z francúzskeho výrazu l’heure bleue, ktorý pomenúva obdobie úsvitu a súmraku, kedy sa nevyskytuje plné svetlo alebo úplná tma. Modrá hodina sa väčšinou začína zhruba 30 minút po západe slnka. Je treba mať na pamäti, že tento čas sa mení v závislosti od toho, kde na planéte, a tiež, počas ktorého ročného obdobia sa na danom mieste vyskytujete.

Kvalita svetla je vo všeobecnosti pre fotografov absolútnym darom a dá sa použiť na skutočne špeciálne farby vo vašich záberoch. Je tiež dobré spomenúť, že veľa fotografov nachádza najlepšie motívy na fotenie počas „modrej hodiny“ v pekne rozsvietených budovách alebo osvetlených objektoch.

Spravte si prieskum

Prieskum je najlepším priateľom cestovného fotografa a nevyhnutnou súčasťou prípravy na cestu, z ktorej chcete vyťažiť čo najviac. Rôzni cestovní sprievodcovia alebo cestovateľské magazíny sú skvelou príležitosťou ako nahliadnuť do krajiny, ktorú sa chystáte navštíviť. Treba si uvedomiť, že každý fotograf má svoj vlastný štýl a to, čo nafotíte vy, nemusí automaticky korešpondovať s tým, čo sa uvádza v magazínoch alebo propagačných materiáloch. Avšak ako východiskový bod to môže byť veľmi nápomocné, a zároveň inšpiratívne.

Google Street View je pravdepodobne tým najlepším nástrojom zo všetkých. Čo môže byť lepšou prípravou ako sa virtuálne poprechádzať ulicami a nájsť si zaujímavé uhly a zábery? Ako cestovný fotograf nemáte vždy kopec času na jednotlivých miestach, ale vďaka tejto skvelej pomôcke budete vedieť, čo máte čakať a čo chcete fotiť. Môžete sa dlhšie sústrediť na fotografiu a nemusíte míňať čas a energiu hľadaním miesta, kde by sa dalo odfotiť niečo zaujímavé.

Cestujte naľahko

Vždy cestujem naľahko. Nevidím dôvod, aby ste so sebou brali tony techniky, ktorú aj tak nevyužijete, a tak, ako ste si ju priniesli, ju pekne odnesiete naspäť bez toho, aby bola použitá. Jediné, čo odporúčam, je mať so sebou vždy záložný fotoaparát, aj keď len kompaktný. Určite by ste nechceli zažiť pocit, kedy by sa vám váš fotoaparát pokazil a vy by ste nemali možnosť nafotiť zábery miesta, kde sa dostanete len raz za život.

V mojom prípade si však stále beriem extra batérie a pár veľkokapacitných pamäťových kariet pre prípad, že by nastal nejaký problém s nabíjaním alebo som sa rozhodla podniknúť cestu do oblasti, kde nie je možné dobíjať batérie. Niet horšieho pocitu ako zistiť, že už môžete nafotiť len pár záberov, pretože za chvíľu bude vaša karta plná alebo sa vaša baterka vybije.

Buďte ohľaduplní

Pri fotografovaní ľudí je potrebné prejaviť úctu. Osobne sa vždy spýtam, či môžem danú osobu odfotiť. V prípade, že odmietne, rešpektujem jej rozhodnutie. Interakcia je kľúčom a už viackrát sa mi stalo, že po krátkej konverzácii, pár gestách rukami alebo šálke čaju, sa ľudia usmievali a tešili, že ich fotografujem. Keď vás bližšie spoznajú, uvoľnia sa a pôsobia oveľa prirodzenejšie, čo častokrát vedie k lepšej fotografii.

Naštudovanie tradícií a zvyklostí daného regiónu vám tiež môže dopomôcť k lepším záberom. Všetko to závisí od rešpektu, ktorí prejavíte. Keď sa ocitnete u niekoho doma alebo v odľahlej dedine, mali by ste vedieť, ako sa správať. Niekedy to nie je také dôležité, ale naopak, v niektorých krajinách platia prísne pravidlá, čo sa etikety týka a tieto musia byť dodržiavané. Z tohto dôvodu je lepšie stráviť trošku času štúdiom aspoň základných pravidiel danej oblasti ešte pred vašim príchodom, aby ste náhodou niekoho neurazili alebo neurobili niečo, čo je považované za neprípustné.

Každé miesto, ktoré navštívite, má svoj jedinečný vzhľad, kultúru a charakter. Dobrá cestovná fotografia zachytáva všetky tieto aspekty a rozpráva tak príbeh danej krajiny a odráža jej charakteristickú atmosféru.


Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár