CEWE Fotolab blog

Čas svadieb

Písal sa august 2013. Ako nadšený amatérsky fotograf so slušnou fotovýbavou, no minimálnymi skúsenosťami s aranžovaným fotením ľudí, som sa úplnou náhodou dostal k foteniu na svadbe. Kamarátka súhlasila, profesionálnej fotografke nevadilo, že si z obďaleč niečo nafotím a moje prvé svadobné fotografie boli na svete.

Ambície a očakávania neboli veľké, veď prečo aj. Chcel som si to len vyskúšať a hlavne nikomu nič nepokaziť :-).Po zverejnení fotiek na sociálnej sieti prišlo prekvapenie. Fotky sa páčili.

A potom prišlo ďalšie prekvapenie. Ponuka fotiť svadbu oficiálne.

Nadšenie z ponuky sa vo mne bilo so strachom zo zodpovednosti. Mám dosť dobrú techniku? Budem vedieť, kde sa postaviť pri obrade? Stihnem správne zaostriť v každej situácii? Čo všetko mám vlastne fotiť? A čo ak bude pršať? A čo interiér, hostina? S bleskom či bez? Odkedy, dokedy sa fotí taká svadba? Vlastnú som za sebou zatiaľ nemal, na tých rodinných som sa nad podobnými otázkami vôbec nezamýšľal a na tej prvej, z obďaleč… Zrazu som si uvedomil, že to nie je len o portrétoch a fotení s teleobjektívom tak, aby som nerušil. Budem súčasťou deja, budem musieť komunikovať, občas aj usmerňovať. Len na mne bude všetka tá zodpovednosť, budem musieť byť v strehu dlhé hodiny. Ja, ani technika nesmú v žiadnom dôležitom okamihu zlyhať, a to celé treba zabaliť do úsmevu a nadhľadu. Nie, to nedám.

Dal som to! Dva foťáky, štyri objektívy a dvadsať hodín fotenia. To som ešte nevedel, že do piatej ráno som na svadbe naozaj nemusel byť :-). Nezabudnuteľná skúsenosť a skúška schopností zvládnuť viacero fotografických žánrov, komunikáciu s rôznymi ľuďmi, ale aj improvizáciu kvôli dažďu.

Samozrejme, fotením sa žiadna svadba pre fotografa ani zďaleka nekončí. Na rade bol postprocess. Na pamäti som mal staré známe „menej je niekedy viac“, ktoré platí snáď pre každú fototému. Môj starší notebook sa zahryzol do prvých raw súborov. Začalo triedenie, prevody, retušovanie, až kým som zhruba po 50 hodinách práce nemal výslednú podobu. Posledná skúška, odovzdanie. Krvi by ste sa vo mne nedorezali :-).  Hoci som vedel, že ako séria to vôbec nedopadlo zle, niektoré zábery predsa len nevyšli podľa mojich predstáv. Dopadlo to ale nad moje očakávania. Nevesta so ženíchom boli nadmieru spokojní a ja som sa prvýkrát pristihol pri tom, že vážne uvažujem o tom, ako si to zopakovať.

Dnes, po cca troch rokoch fotenia svadieb viem, že nie nadarmo sa hovorí, že svadobná fotografia je jedna z najťažších fototém vôbec.

Je to kreatívny proces, ktorý spája viacero fotografických žánrov, plánovanie, ale aj improvizáciu, trpezlivosť a pohotovosť.

Dobrý svadobný fotograf musí vedieť pracovať s kompozíciou, svetlom, hĺbkou ostrosti, rôznymi ohniskami, perspektívou, ale aj emóciou. Reportážny štýl svadieb je dnes čoraz populárnejší, ale samotná reportáž nestačí. Treba ju vhodne doplniť portrétmi mladomanželov – ideálne v mäkkom podvečernom svetle, popretkávať ich detailmi, a to celé nenásilne upravené podať vo farbe, ale aj v čierno-bielej verzii.

Dobrý svadobný fotograf nemusí byť profesionál v zmysle živiť sa len svadobnou fotografiou, ale profesionálne služby musí odviesť na 100%. Je nutné, aby mal portfólio so svojimi prácami, kde si budúci manželia môžu pozrieť štýl fotenia, ale aj postprocessu. Mailovú, príp. telefonickú komunikáciu je ideálne doplniť osobným stretnutím, na ktorom sa bližšie zoznámite, upresníte detaily, podmienky zmluvy a podobne.

Fotografie, ktoré na svadbe vzniknú, sú spoločným dielom fotografa a mladomanželov. Tie najkrajšie fotky sú zvyčajne tie najjednoduchšie a najprirodzenejšie. Tak, ako nie je dobré tlačiť na pílu pri úpravách, takisto netreba pri fotení vymýšľať nič krkolomné. Stačí byť sám sebou, venovať sa jeden druhému, opätovať dotyky, nežnosti, pohľady. Šepkať dôvernosti, rozosmiať jeden druhého a šikovný fotograf z toho dokáže vyťažiť maximum.

Na záver snáď malý pohľad a skúsenosť z mojej vlastnej svadby, keď som bol v pozícii fotografovaného.

Bolo veľmi podnetné, krásne, ale občas aj trochu náročné zažiť to všetko aj z druhej strany. Na pamäti som mal tri veci: byť sám sebou, nestresovať a hlavne, mať oči len pre svoju milovanú. Ono to na tých fotkách totiž všetko bude. Preto malý odkaz pre vás páni, viete ako sa hovorí: „happy wife, happy life“ :-). Vaša vyvolená má svoju svadbu vysnívanú už dlhé roky, vie o všetkých detailoch, ktoré tam chce mať. Od výzdoby, cez kvety, šaty, váš prvý pohľad, ale aj to čarovné „áno“. Vy tam buďte len pre ňu, nech sa deje, čo sa deje :-). Svadbou to totiž všetko len začína a je krásne začať pozitívne. My fotografi sa už postaráme o to, aby ste aj po dlhých rokoch mohli spomínať na všetky tie krásne, úsmevné, ale aj dojímavé okamihy.  


Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Komentáre

  • Raz som si tiež jednu svadbu vyskúšal, sused ma ukecal, ale radšej zostanem pri svojich kvetinkách a hmyze 🙂 Výsledok bol síce veľmi dobrý, ale rešpekt všetkým svadobným fotografom, je to neskutočná otročina.

    • Dobry den, ano, narocne to je urcite po kazdej stranke, ale ak vas to bavi a je dobra svadba, tak ani neviete ako tych 12-16hod. ubehne 🙂