CEWE Fotolab blog

Banskobystrické Vianoce

Je začiatok decembra a aj u nás sa zvianočnieva. Vyzdobené výklady obchodov, vianočné akcie, prvé darčeky, na námestiach punč, stánky, trhy.

Pranostika s Martinom na bielom koni už dlhé roky nefunguje, slnko sme už tiež pár dní nevideli a tak tu zatiaľ prevláda šedá farba. Prvé akcie na vianočné stromčeky, pomyslím si, keď stretávam vždy usmiateho suseda vyberať z auta zabalenú jedličku. Už len ten sneh chýba, skonštatuje, akoby mi čítal myšlienky.

 

Moje kroky smerujú na banskobystrické námestie, prvýkrát v tomto roku okúsiť atmosféru vianočných trhov. Je tesne pred štvrtou hodinou poobede a ja neviem, či to nazvať náhodou alebo šťastie praje pripraveným, ale po pár dňoch vidím slnečné lúče. Ak sa poponáhľam stihnem západ slnka na námestí so super svetlom s dlhými tieňmi.

Tradičný anjel na námestí žiari v protisvetle ako nevesta. Ľudia s pohármi punču kráčajú akosi pomalšie, všade vidieť úsmevy, vítanie sa kamarátov, družné debaty pri stánkoch s tovarom a občerstvením.

V záplave predajcov nachádzam aj výrobky detí z Detského domova. Vyberám si dve sviečky a balíček medovníkov. Vtom sa za mnou ozýva zvonenie. Vianočne oblečené dievčatko zvoní na svoje šťastie. 🙂

Cvaknem ešte zopár záberov, prehodím pár slov s bývalým spolužiakom, zamávam kamoške, ktorá s pohárom punču debatí v hlúčiku ľudí. Slnko pomaly zapadá a ja vchádzam do foyer radnice, kde zvyknú bývať výstavy. Na moju radosť tam vystavuje kolega z Banskobystrického fotoklubu svoje krajinárske portfólio na tému Impresie Veľkej Fatry. Dokonalé. Fotky a pre mňa aj načasovanie.

Ani neviem ako a zotmelo sa. Čas zavŕšiť dnešok večerným fotením. Najprv bez statívu so svetelným objektívom, ale neskôr aj zo statívu z hodinovej veže.

V tme je všetko akési čarovnejšie. Vianočné svetielka, nasvietené budovy, hodiny na veži, každý stánok pôsobí akosi lákavejšie. Aj zvuky a vône vnímam akosi inak.

Je po desiatej večer, stánky sa zatvárajú, posledné hlúčiky ľudí dopíjajú svoj punč a pomaly sa lúčia. Ja spravím posledných pár záberov a idem tiež. Banskobystrické námestie je už dlhú dobu miestom každoročných vianočných trhov a treba povedať, že oprávnene. Atmosféra historického centra skombinovaná s vianočnou atmosférou by sa ťažko dosiahla niekde inde.


 

 

 

 

Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár