CEWE Fotolab blog

Ako začať s vlogovaním

Rozhodli ste sa začať s natáčaním videí? Výborne! Ale kde začať… aký fotoaparát potrebujem, aké príslušenstvo, a čo zvuk? A o čom budú moje videá? V nasledujúcom článku sa vám pokúsime poradiť ako začať s vlogovaním, a čo k tomu budete potrebovať.

Fotoaparát

Máte na výber tri možnosti. Najjednoduchšia je mobilný telefón. Ten má dnes už každý z nás. Mobilné telefóny dnes disponujú celkom slušnými fotoaparátmi, máme ich neustále pri sebe a ľahko na nich natočíte videá, ktoré môžete hneď editovať priamo v mobile. Nevýhoda je určite nižšia kvalita videí ako vo fotoaparáte.

Druhá možnosť je kompaktný fotoaparát. Cena sa pohybuje od 300 do 700 eur, sú malé, skladné a veľmi ľahko sa používajú. Obsahujú všetko, čo na každodenné vlogovanie budete potrebovať. Mnohé z nich disponujú vyklápacím displejom, takže budete vidieť všetko čo točíte aj v prípade selfie záberov. Dosiahnete s nimi výbornú kvalitu videa v rozlíšení 1080p.

 

Objednať Canon G7 Mark II vlogger kit

Objednať Sony RX100 Mark III

Objednať Canon G7X Mark III

Poslednou alternatívou sú DSLR fotoaparáty (zrkadlovky), alebo na nakrúcanie videí vhodnejšie CSC fotoaparáty (bezzrkadlovky). Poskytnú vám najviac možností, najväčšiu kvalitu videa aj v rozlíšení 4K, krásny žiadaný cinematic look a rozostrené pozadie. Z tohto dôvodu bude takýto fotoaparát najdrahšia možnosť, obyčajne medzi 500 – 2000 eur.

Tieto fotoaparáty používajú vymeniteľné objektívy, budete sa musieť naučiť správne zaostriť a tiež si osvojiť základné technické aspekty fotografie. Nemusíte sa báť, na internete dnes nájdete desiatky inštruktážnych videí ako na to.

Objednať Olympus PEN e-pl9 s objektívom 14-42mm

Objednať Sony Alpha 6000 s objektívom 16-50mm

Objednať Nikon Z50 s objektívom 16-50mm

Objednať Canon EOS M50 s objektívom 15-45mm+SD karta+brašna

Zvuk

Veľmi dôležité pri natáčaní videí je správne zachytiť zvuk. Poznáme rôzne druhy mikrofónov a každý z nich sa hodí na inú situáciu pričom profesionáli používajú viac druhov, aby čo najlepšie pokryli snímaný priestor. Ak si budete vyberať prvý mikrofón, budete predovšetkým vyberať z týchto smerových charakteristík.

Smerová charakteristika

Jedná sa v podstate o stereofónne mikrofóny. Tie nahrávajú všetko pred nimi v uhle cca 12% až 90%. Tieto mikrofóny s charakteristikou okolo 60% nájdete aj v telefónoch, fotoaparátoch či kamerách. Preto ak budete používať kompaktný fotoaparát so zabudovaným mikrofónom, uistite sa, že nebudete od fotoaparátu ďalej ako 2 metre. Zvuk by mohol byť v opačnom prípade nekvalitný.

Objednať Boya BY-V01 stereofonny mikrofon

Objednať Olympus LS-P1 Videographer Kit

Kardioidná / Superkaridoidná (obličková) charakteristika

Mikrofón s obličkovou charakteristikou sa sústredí na objekt pred ním cca 1 až 2 metre. Pritom potláča všetok zvuk, ktorý sa v tomto priestore nenachádza. Tieto mikrofóny sú najlepšie na spev, pretože potláčajú spätnú väzbu. Môžete ho použiť na nahrávanie hovoreného slova ako v interiéry, tak aj v exteriéry. Využijete ho predovšetkým v zle akusticky riešených priestoroch.

Objednať Boya BY-MM1 kardioidny mikrofon

Objednať Boya BY-BM3032 mikrofon super cardioid

Všesmerový mikrofón

Jedná sa o guľovú charakteristiku snímania. Zjednodušene povedané, sníma zvuk zo všetkých strán rovnako. V našom prípade sa jedná predovšetkým o klopové mikrofóny. Sú vhodné pokiaľ sa potrebujete vzdialiť od fotoaparátu ďalej a pohybovať bez toho, aby utrpel zvuk vo videu. Pričom najlepšie výsledky dosiahnete, ak si ho pripevníte na telo v okolí bránice.

Objednať Boya BY-M1 pro mikrofon

Objednať Boya BY-WM8 PRO-K2

Svetlo

Jeden z najdôležitejších aspektov vo videu je svetlo. Chcete predsa vyzerať na záberoch dobre a v tom vám správne nasvietenie pomôže. Čím lepšie svetelné podmienky, tým pôsobivejší a pútavejší bude váš vlog. Profesionáli na svoju prácu používajú štúdiové svetlá, ktoré rozptýlia svetelné lúče a vytvoria krásne mäkké svetlo.

Veľmi populárne na vlogovanie sú LED kruhové svetlá, ktoré nie sú drahé a ľahko ich objednáte cez internet. Kruhové svetlá veľmi pekne osvetlia celú vašu tvár a dodajú vašim videám pro-look.

Objednať NanLite Halo 14 LED

Objednať Jupio PowerLed 330c Dual Color

Môžete tiež použiť prirodzené svetlo. Je to najlacnejšia a najjednoduchšia možnosť. V tomto prípade je najlepšie, ak si sadnete pred okno tak, že nahrávacie zariadenie bude medzi vami a oknom. Nevýhodou tohto riešenia je však to, že ste závislí od počasia a môžete nakrúcať len cez deň.

Úprava videa

Ak s úpravou videa práve začínate, priamo vo vašom počítači nájdete jednoduché programy na úpravu a strih videa. Napríklad iMovie na počítačoch Mac alebo Windows Movie Maker. Ako prvé sa zamerajte na jednoduché strihanie a spájanie videí, aby ste vedeli vytvoriť video presne podľa seba. A potom postupne prejdite na pridávanie hudby, efektov a prechodov. Ak budete mať základy práce s video editorom zvládnuté, môžete porozmýšľať nad kúpou pokročilejších programov na úpravu videa.

Môžete si tiež skúsiť stiahnuť profesionálne programy DaVinci Resolve alebo Avid Media Composer, ktoré môžete v obmedzenej forme použiť zadarmo. Prípadne si kúpiť jednoduchšie strihové programy ako napríklad Final Cut (len pre Apple), Adobe Premiere Pro, Corel Videostudio, Pinnacle Studio, VEGAS Movie Studio, či iné.

Na začiatok si ale úplne vystačíte s bezplatnými softvérmi.

A teraz tá najdôležitejšia rada: Nečakajte, kým si zaobstaráte perfektné príslušenstvo. Začnite hneď a s tým, čo máte k dispozícii. Tvorte a zlepšujte sa s každým ďalším videom.

Nápady na vlogové témy
  • Denné vlogy – v súčasnosti najpopulárnejším druhom vlogov na trhu.
  • Vzdelávacie vlogy
  • Tech vlogy
  • Motivačné vlogy
  • Výzvy
  • Hudobné vlogy
  • Vlogy o editácii fotiek a videí
  • Čo je v mojej fototaške/v mojom mobile
  • Vlogy o jedle a varení
  • DIY nápady na dekorácie
  • Vlogy o počítačových hrách
  • Paródie a zábavné vlogy
  • Life hacks
  • Vlogy s výučbou jazyka
  • Beauty vlogy
  • Vlgogy o športe a zdraví
  • Bucket list
  • Vlogy s domácim miláčikom

Želáme vám veľa radosti pri tvorení vašich videí.

Pridať komentár