CEWE Fotolab blog

Ako fotiť v hmle

Blíži sa jeseň a s ňou aj ranné hmly nad krajinou. Skúsili ste už niekedy odfotiť atmosféru hmlistej krajiny alebo hmlu? Ak áno, určite viete, že je to oveľa zložitejšie, ako to vyzerá.

V prípade dobre odfotenej fotografie vaše oči uvidia na fotke presne to, čo ste videli v okamihoch fotenia. Pozrite sa na naše tipy ako fotiť v hmle.

Plánujte fotenie

Na hmlu nemôžete len tak tak čakať, kým príde až k vám, je potrebné ju vyhľadať. Veľa vytrvalosti a hľadania tej najlepšie hmly sú najväčšie výzvy pri tomto type fotografovania. Keďže hmla sa formuje, keď studený vzduch prechádza nad teplejšou vodou alebo vlhkou pôdou je pravdepodobne, že sa objaví počas východu alebo západu slnka.

Avšak, počasie neviete kontrolovať a preto ak žiadnu hmlu nenájdete, nezúfajte a začnite sledovať predpoveď počasia. V týchto dňoch sa tam objavuje veľa upozornení na rannú hmlu v určitých oblastiach krajiny. Takže nastavte si budíky na skorú rannú hodinu a využite prírodný úkaz vo váš prospech.

Čo potrebujete na správnu fotografiu hmly z foto hľadiska?
Expozícia

Získanie správne úrovne expozície je jedným z najťažším aspektov hmlových fotografií. Ak ste už niekedy fotili piesočnaté pláže alebo zasnežené krajiny, viete si predstaviť aké zložité to môže byť. Ak bude vaša expozícia príliš nízka, môže to zapríčiniť, že hmla bude príliš tmavá čo spôsobí celkovú šedosť fotografie. Preto skúste trošku preexponovať fotografiu aby ste pomohli zosvetliť hmlu. Ako začne počas fotenia stúpať slnko, dajte si pozor na expozíciu a pravidelne ju upravujte tak, aby sa prispôsobila rastúcemu svetlu.

Ohnisko

Ak chcete fotoaparátom zachytiť hmlu, je najlepšie pracovať s manuálnym zaostrovaním. Automatické zaostrovanie funguje tak, že zisťuje rozdiely v kontraste objektov a v jasnom kontraste následne zaostrí. V hmlových podmienkach sa vyskytuje nízky alebo žiadny kontrast, ktorý v kombinácii s nízkou úrovňou svetla znemožní vášmu fotoaparát zamerať sa na čokoľvek. Ostrite preto manuálne. Napríklad sa môžete sústrediť na strom, ktorý je obklopený hmlou alebo môžete použiť bod v popredí ako je plot, osoba alebo iný predmet v blízkosti fotoaparátu.

Rýchlosť uzávierky a stabilita

Hmla ponúka skvelú príležitosť na fotenie rôznych nálad a efektov, ktoré jesenná hmla prináša. Vyššia rýchlosť uzávierky zabraňuje tomu, aby hmla pôsobila príliš hladko a dokonalo na záberoch. Použite dlhšiu rýchlosť uzávierky, ak chcete, aby opar vyzeral ako jedna dlhá, hrubá súvislá vrstva.  Nezabudnite, že pri fotografovaní v hmle je nevyhnutné udržiavať fotoaparát stabilný.

Objektívy

Používanie širokouhlého objektívu je jedným z najlepších spôsobov, ako zachytiť hmlu. Široké, hmlisté krajiny vyzerajú úžasne. Samozrejme každá fotografia, ktorá sa bude trochu od bežného záberu hmly líšiť môže zaujať. Fotografia zaujímavého objektu v hmle, odfoteného dlhším ohniskom alebo dokonca teleobjektívom je vždy zaujímavá a diváka núti pozastaviť sa a dlhšie nad fotografiou premýšľať. Nebojte sa preto experimentovať a popri použití širokouhlého objektívu občas nasaďte aj objektív s užším záberom.

Upozornenie: Počas fotenie hmly sa stretnete s oveľa vyššou úrovňou kondenzácie. Pozor na malé kvapky vody, ktoré sa dostávajú do šošovky. Uistite sa, že máte so sebou handričku na objektív, takže kvapôčky môžete utrieť neskončia zvečnené na vašej fotografii.

Inšpirácia pre hmlovú fotografiu

Hľadáte dokonalý záber? Tu je malá inšpirácia, aby ste na hmlistej krajinnej fotografii mali niečo skutočne špeciálne:

  • Siluety

Hmla je veľmi dobrá na  zvýrazňovanie tvarov na fotografiách. Kontrasty spôsobia, že váš predmet bude vystupovať z fotografie vďaka tmavšej farbe.

  • Čiernobiela fotografia

Odporúčame fotografovať farebne a neskôr upraviť fotografie do čiernobiela. Je to jednoduchý a efektný spôsob, ako pridať fotografii atmosféru.

  • Svetelné lúče

Ak máte počas fotenia svetelný zdroj (umelý alebo prirodzený), hmla môže byť oveľa koncentrovanejšia a môže ponúkať nové nápady na fotenie.

Náš tip: Vyskúšajte fotografiu svetelných lúčov cez skupinu stromov. Získanie dokonalého záberu prináša veľa trpezlivosti a praxe. S vyššie uvedenými tipmi budete vedieť ako fotografovať v hmle.

Hľadáte spôsob, ako zachovať vaše náladové, atmosférické fotografie? CEWE fotoobraz je ideálny spôsob, ako zobraziť svoje najlepšie obrázky.

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár