CEWE Fotolab blog

Ako fotiť jarné kvety

Jar je obdobie kvetov. Kvitnú stromy, kríky, lúky a všade nájdete krásne jarné kvietky. Pestrosť farieb a tvarov doslova nabáda vziať do ruky fotoaparát a vybrať sa na potulky jarnou prírodou.

Fotografie kvetín predstavujú príjemný spôsob ako si skrášliť fotoknihu alebo dotvoriť jedinečný príspevok na vaše sociálne siete. Fototipy, ktoré sme si pre vás pripravili, vám môžu pomôcť pri ich fotení.

Detail

Kvety predstavujú ideálny motív pre fotografie z blízka alebo makro fotografie. Poskytujú možnosť fotenia jedinečných detailov. Stačí ak si vezmete vhodný makro objektív, nastavte si manuálne zaostrovanie a nebojte sa ísť bližšie ku kvetom, aby ste zachytili prírodnú textúru. Niekedy je lepšie použiť statív alebo mať pevne umiestnený foťák, aby ste sa vyhli dodatočným pohybom alebo trasom rúk, ktoré by mohli zapríčiniť pokazenie fotografie. Jemný detail, či vydarená makro fotografia môže byť vhodným motívom na fotoobraz.

Svetlo

Prírodné svetlo je mnohokrát to najlepšie svetlo pre fotografie. Počas slnečných dní však slnko môže spôsobiť neatraktívnu svetlosť fotografií alebo stratu detailov. Ideálne je fotiť počas zlatej hodinky, po východe, alebo pred západom slnka. Ak je svetlo príliš ostré, skúste v interiéri jeho silu zjemniť pomocou závesu, ktorý vytvorí prírodný difuzér.

Ďalší spôsob ako sa pohrať so svetlom vo váš prospech je umiestniť kvety na fotografií tak, aby ich slnko zospodu “podsvietilo”. Výsledkom môže byť veľmi pekný žiariaci efekt, ktorý prinesie farby do vašich kvetov. Túto techniku môžete vyskúšať, keď je slnko bližšie k horizontu.

Zakomponujte rosu

Ranná rosa na kvietkoch sa krásne ligoce. Môžete skúsiť vytvoriť aj falošnú rosu pomocou spreja. Naneste pár kvapiek na listy kvetov. Tento malý trik dodá kvetom čerstvý a prírodný vzhľad.

Kvety vo váze

V tomto období si mnoho z nás prináša jarnú atmosféru do svojich domov prostredníctvom jednoduchých kytíc tulipánov, alebo iných krásnych jarných kvetín. Kytice, ktoré si prinesieme do bytu, mnohokrát nevydržia dlho. Ak však máte chuť si ich uchovať čo najdlhšie, neváhajte si ich odfotiť.

Príprava je kľúčová. Pred fotením si vyhraďte čas na úpravu kvetín. Kvety sa môžu veľmi rýchlo rozpadnúť alebo vyschnúť, preto ich pred fotením nechajte vo vode. Medzi fotením nechávajte kvety vo váze s vodou, čo im pomôže k tomu, aby vyzerali sviežo a čerstvo najmä ak chcete fotiť len niektoré kvety.

Kvety a kytice pred fotením skontrolujte a prípadne porušené alebo suché lupene odstráňte. Pre vylepšenie fotiek sa môžete zahrať na profesionálnych kvetinárov a využite drôtiky alebo pásky, aby ste dosiahli vytúžene umiestnenie lístkov alebo kvetov.

Inšpirujte sa pri fotení kvetov v našom videu, kde získate ďalšie rady a tipy.

Dúfame, že sme vás povzbudili k vytvoreniu fotografií, ktorými sa môžete pochváliť na svojom Instagrame, alebo len tak pre svoje potešenie. Ak máte chuť sa fotografiami pochváliť, stačí ak nás na Instagrame tagnete @cewe.sk .

Pridať komentár