CEWE Fotolab blog

Ako fotiť bábätka

Narodilo sa vám dieťatko a túžite po krásnych fotkách, ktoré môžete vidieť v rôznych magazínoch, no neviete však, ako na to? Ničoho sa nebojte, s našimi skvelými tipmi to hravo zvládnete.

Nie je podstatné ako drahý fotoaparát máte, dbajte skôr na správne navodenú atmosféru a správnu kompozíciu. Dávajte si tiež pozor na červené oči, časti tela mimo záberu alebo zafúľané oblečenie. Ak svoj fotoaparát neviete správne nastaviť, nevadí, použite automatický režim a nestresujte sa tým.

  1. Umiestnenie

Môj najobľúbenejší tip na fotku s novorodencami je uložiť ich do alebo na nejakú vec. Poobzerajte sa vo svojom dome po pletených košíkoch, starom ráme z obrazu alebo kolíske. Kreativite sa medze nekladú! Ak nemôžete nájsť niečo, čo sa vám páči, skúste si zakúpiť lacné rekvizity. Kvety, rôzne čelenky do vlasov, tutu sukničky, kocky s písmenkami na vytvorenie mena, macíka, námornícku čiapku a iné.

Veľkým pomocníkom vám bude tehotenský vankúš. Vytvorte z neho akési „hniezdo“, kde napolohujete dieťatko. Dieťa bude mať pohodlie, čo je v tomto prípade najpodstatnejšie, lebo spokojné bábo rovná sa krásne fotografie. Vyskúšajte tiež prácu s rôznymi prikrývkami, umelou kožušinkou, fluffy (chlpatou) dekou alebo čipkovanou šatkou. Dbajte pritom na farebnosť a pracujte skôr s hnedými, zemitými odtieňmi alebo slonovinovou farbou. Aby vyniklo vaše bábätko a nie pozadie, nebojte sa  rekvizít. Fotografie nebudú pôsobiť fádne, ak napríklad dieťatku navlečiete čiapočku s „uškami“ alebo ho zaviniete do pastelovej dečky. Na ľahšie odlíšenie pohlavia si pomôžte farbami, ružovou pre dievčatká a modrou pre chlapčekov.

  1. Baby burrito

Obľúbená poloha „baby burrito“ (pevné zabalenie bábätka, zakuklenie) je pre novorodencov ideálna. Táto technika imituje podľa štúdií matkino lono, kde boli detičky kompaktne objaté a dodáva im pocit bezpečia.

  1. Kŕmenie

Nezabudnite dieťa pred fotením nakŕmiť, prebaliť a obliecť do čistého oblečenia.  Následne môžete so spiacim a najedeným novorodencom pracovať aspoň 3 hodiny do ďalšieho kŕmenia.

  1. Bez blesku

Skúste vypnúť blesk a pracovať len s prirodzeným svetlom. Pred fotením si všímajte, ako sa mení svetlo v jednotlivých izbách počas dňa a následne si vyberte najlepšie miesto na fotenie. Nájdite vo svojom dome alebo byte miesto, ktoré má mäkké, jemné svetlo.  Prečo vlastne nepoužívať blesk? Hlavným dôvodom je, že dieťatko sa môže zľaknúť a načo mu zbytočne vytvárať stres?

  1. Čiernobiela fotografia

Nie je nič nadčasovejšie ako čiernobiela fotografia. Niekedy sa vám síce môže zdať, že fotografie budú pôsobiť pochmúrne, čiernobiele prevedenie vám ale môže aj pomôcť, a to najmä v prípade, keď je pokožka čerstvého novorodenca trochu škvrnitá alebo červená a čiernobiela fotografia to pomôže zakryť. Nechajte každú fotku, nech k vám prehovorí. Zvyčajne v priebehu prvých sekúnd sa dá zhodnotiť, či bude fotografia čiernobiela alebo farebná. Ak máte pochybnosti, vytlačte si obe a vyberte si svojho favorita.

  1. Pózy

Pred fotografovaním sa nebojte inšpirovať a pohľadajte si obľúbené pózy na internete. Ten ponúka obrovské množstvo krásnych baby fotografií, ktoré vám môžu poslúžiť ako predloha pre vaše fotenie.

  1. Osobná fotokniha

Pravidelne tlačte svoje fotografie. Znie to možno márnotratne, ale v tejto digitálnej dobe je ľahké zabudnúť na skutočnú tlač. Vyrobte si vlastný album alebo fotoknihu. Spomeňte si, ako ste si s nadšením prezerali svoje fotografie, keď ste boli „malí“. Dnes je možné vyrobiť deťom ich osobné fotoknihy rýchlo a jednoducho. Ani vy si časom nebudete pamätať dátum, kedy vaše dieťa začalo chodiť. V osobnej CEWE FOTOKNIHE ostanú tieto spomienky uchované a vaše dieťa či starí rodičia to určite časom ocenia.

  1. Teplota miestnosti

Pred fotením nezabudnite na vykúrenie miestnosti, aby vám dieťatko neprechladlo. Nevadí, že vy sa spotíte, ale vaše bábo bude sladko spinkať. Môžete použiť napríklad termofor alebo výhrevnú podložku, na ktorú položíte nahé bábätko. V prípade termoforu, ale opatrne s teplotou, aby ste ho nepopálili.

  1. Nebojte sa priblížiť

Dostaňte sa tak blízko, ako vám to váš fotoaparát umožní. Zachytiť drobné prsty, vráskavú kožu a vlásky. Nebojte sa zachytiť vaše dieťa zblízka, lebo už nikdy nebude mať tak dokonalú pokožku ako práve teraz.

Dúfame, že sme vám trošku pomohli, dodali odvahy a inšpirovali vás. Prajeme vám veľa zábavy pri fotení a experimentoch. Budeme radi, ak sa s fotografiami, ktoré ste urobili, podelíte.


 

Ingrid Neveová

Moje motto:
"Raz som si myslel, že som urobil chybu, ukázalo sa však, že to bol kreatívny okamžik." Scott Fleming

Pridať komentár