CEWE Fotolab blog

Nikon Z30: Prvý pohľad – Ide to aj bez hľadáčika

Podľa mňa sa úplne zbytočne skloňuje to, že novinka Nikon Z30 je zameraná čisto na vlogerov. Prsty v tom má mimochodom aj Nikon. Nová tridsiatka je ale všeumelec, ktorý osloví fotografov aj kameramanov. A že nemá hľadáčik? Čudovali by ste sa, koľko ľudí ho v skutočnosti vôbec nepoužíva a nepotrebuje.
Nikon Z30 v skratke
Nikon Z30
Podsaditý tvar hornej strany maskuje malé rozmery.

 

  • APS-C (DX) snímač je rovnaký (a rovnako dobrý) ako v Nikon Z50 a Nikon Zfc. Má 20,9 MPix.
  • Maximálna rýchlosť uzávierky je 1/4000s a v sekvencii zvládne Z30 veľmi solídnych 11 sn./s.
  • Stabilizácia snímača bohužiaľ chýba. Spoľahnúť sa budete musieť na tú v objektívoch.
  • Z fotoaparátu boli odstránené scénické režimy a nahradila ich múdra automatika, ktorá sama rozpozná typ fotenej scény a podľa toho nastaví fotoaparát.
  • 3″ displej je výklopný a otočný. Pri pretočení do selfie orientácie sa na LCD aktivuje upravené dotykové rozhranie pre jednoduché ovládanie.
  • Ľahko pozmenená pozícia tlačidiel ide v ústrety fotografom aj filmárom. Nechýbajú dve kolieska a tlačidlo record sa presunulo na hornú stranu fotoaparátu.
  • Automatické fázové ostrenie využíva detekciu očí so sledovaním subjektu. Prítomná je aj detekcia zvierat.
  • Video zvládne natáčať bez orezu v 30 fps a 4K rozlíšení. Oproti ostatným APS-C modelom Nikon má ponovom obmedzenie doby natáčania na 125 minút namiesto 30 minút.
  • Spomalené video vo FullHD má 120 fps.

Aktuálnu cenu a dostupnosť novinky Nikon Z30 nájdete v e-shope Fotolab.sk

Nikon Z30
Grip vyzerá na prvý pohľad rovnako ako na Nikone Z50. Vykrojenie prednej časti je ale iné a fotoaparát sa drží ešte o kus lepšie.

 

Prvý pohľad

Na prvý pohľad to vyzerá, že nový Nikon Z30 je postavený proti vlogerskému fotoaparátu Sony ZV-E10. Ostatne aj sám Nikon „predáva“ novú tridsiatku ako fotoaparát určený na natáčanie videí, vlogging, či tvorbu obsahu na YouTube. Ja s tým osobne vôbec nesúhlasím a príde mi škoda vytvárať okolo fotoaparátu auru tohto typu. Hneď vysvetlím prečo.

Nikon Z30
Na produktových fotkách Nikon sa začalo objavovať príslušenstvo Manfrotto. Žeby sa chystala nejaká spolupráca?

 

V prvom rade sa pozrite na použitý snímač a uzávierku fotoaparátu. Nie, na video naozaj nie je potrebné mať sekvenčné snímanie s rýchlosťou 11 fotiek za sekundu. Aj napriek tomu to fotoaparát zvládne. Už Nikon Z50 a ZFC presvedčili o tom, že používajú momentálne jeden z najlepších APS-C snímačov na trhu. Ten v Nikone Z30 je rovnako dobrý. Ani automatické ostrenie nezaostáva a zvládne sledovať oči alebo zvieratá. A takto by som mohol pokračovať.

 

Keby som mal porovnať súčasnú „zet päťdesiatku“ a retro štýlovku Zfc, nájdem minimum rozdielov. Tá hlavná a najviac viditeľná odlišnosť je v absencii hľadáčika. To je niečo, čo veľa zarytých fotografov prekusne len ťažko. Ako sa ale hovorí: „sto ľudí, sto chutí“ a Nikon Z30 úplne jasne oslovuje publikum využívajúce mobilné telefóny a tie, ako dobre vieme, hľadáčik nemajú. Na kurzoch som sa dokonca stretol aj s radom fotografov a fotografiek, ktorí na fotoaparáte hľadáčik majú, aj napriek tomu ho nepoužívajú a preferujú fotografovanie cez displej. Nie je na tom nič zlé.

Na zadnej strane bohužiaľ nezostalo miesto pre joystick alebo tlačidlo AF-ON. Počíta sa s využívaním dotykového LCD.

 

Displej je na Nikone Z30 výklopný aj otočný, a tým umožňuje fotografovanie z neobvyklých uhlov. Absencia hľadáčika sa premietla aj do celkových rozmerov prístroja. V tento moment môžeme prakticky len dúfať v príchod pevných svetelných pancake objektívov na bajonet Z. Potom by som sa nebál označiť fotoaparát ako vreckový. Na vrecko na košeli to síce nie je, ale v bunde alebo kabáte sa kompaktné APS-C telo stratí ako nič aj napriek tomu, že je fotoaparát vybavený pomerne výrazným gripom.

Páči sa mi, že Nikon nevynechal dve funkčné tlačidlá okolo bajonetu.

 

V ohľade softvéru je zmien a noviniek skôr málo. Čo ale prekvapí je niečo, čo zaujíma hlavne začínajúcich fotografov. Nikon ustúpil klasickým scénickým režimom a namiesto toho do fotoaparátu zabudoval veľmi funkčnú múdru automatiku, ktorá dokáže sama rozpoznať typ fotenej scény a podľa toho upraviť nastavenie clony a času. Jednoducho povedané, fotoaparát vidí hlavu, ostrí teda sám na oko a otvára clonu tak, aby bolo pozadie rozmazané. Funguje to spoľahlivo a dokonca aj v plne automatickom režime má užívateľ možnosť upraviť výsledný jas (korekcia expozície). Je to trochu odlišný prístup, ktorý myslí na tvorcov a kreatívcov, ktorí nutne nepotrebujú poznať kompletnú problematiku expozičného trojuholníka, a aj napriek tomu môžu popustiť uzdu svojej fantázii.

 

Mechanizmus vyklápania displeja je pevný a pôsobí odolne. Bavilo ma aj rozmiestnenie všetkých tlačidiel, ovládanie je na jednotku.

 

Čo na novinku hovoríte? Ja nie som ani nadšený, ani sklamaný. Tak trochu som očakával nástupcu obľúbených modelov Nikon D3500 a D5600, namiesto toho sme dostali fotoaparát mieriaci na úplne odlišné publikum. Či je to dobre alebo zle, ukáže čas. Nič to však nemení na tom, že Nikon Z30 je veľmi výkonný univerzálny fotoaparát, ktorý sa hodí nielen na natáčanie videí. Sľubuje vysokú rýchlosť, výbornú obrazovú kvalitu, pokročilý systém ostrenia a to všetko v pomerne kompaktnom tele, ktoré ale nerobí ústupky ergonómii.

 

Vlogging kit bude obsahovať grip s priestorom na diaľkovú spúšť a hlavne malý filter proti vetru od SmallRig.

 

Fotoaparát bude zo začiatku k dispozícii ako samostatné telo, v sete so stabilizovaným objektívom 16-50 mm (ktorý môžem vrelo odporučiť – na to že sa jedná o základný seťák, je objektív špičkovo ostrý), ďalej v sete so záklaďákom a teleobjektívom a nakoniec aj ako balíček špeciálne určený pre vlogging, v ktorom nechýba grip, diaľkové ovládanie a veľmi múdro vymyslený protiveterný filter pre mikrofón od firmy SmallRig, ktorý sa zasunie do sánok blesku a fotoaparátu dodá „uši“.

 

Neskôr ešte pribudne set aj s DX objektívom na bajonet Z vo veľmi obľúbenom rozsahu 18-140 mm, ktorý nadväzuje na všetkým známe zrkadlovkové objektívy Nikon 18-105 mm a Nikon 18-140 mm.

 

Nikon Z30 sa do predaja dostane 14.7. 2022. Predobjednať ho môžete v e-shope Fotolab.sk

 

Stanislav Mach

Vďaka viac ako 15-ročným skúsenostiam s fotografiou dokážem presne poradiť a vybrať vhodné nástroje a postupy pre začínajúcich aj profesionálnych fotografov. Aktívne sa venujem svadobnej a reportážnej fotografii a dôkladnému testovaniu technologických noviniek.

Pridať komentár