CEWE Fotolab blog

Nikon Z fc – retro APS-C bezzrkadlovka

Nikon predstavuje nový fotoaparát radu Z s retro dizajnom. Ako bude vyzerať a čo nám prinesie?

To, že Nikon predstaví fotoaparát s retro dizajnom, prakticky nikto nečakal. Vyzeralo to tak, že pre rad Z bude charakteristický len moderný praktický dizajn. Osobne vítam toto vybočenie z radu. Nie je to prvý pokus Nikonu, mať v ponuke digitálny fotoaparát, ktorého dizajn sa inšpiruje mechanickými filmovými fotoaparátmi. Možno si pamätáte pekný Nikon Df, plnoformátovú zrkadlovku s výborným snímačom, ale príliš veľkú, s priemernými parametrami a bez videa. Cena bola vysoká a Nikon ju nikdy dostatočne neznížil, aby bol fotoaparát zaujímavý pre kupcov. Nikon Z fc vyzerá na vydarenejší fotoaparát.

 

Dizajn Nikonu Z fx je inšpirovaný legendárnym modelom Nikon FM2

 

Nikon Z fc

Dizajn je inšpirovaný legendárnymi fotoaparátmi Nikon FM. Viac retro ovládanie nemajú snáď ani fotoaparáty Fujifilm. Každému znalcovi ihneď do očí udrie charakteristický polep “hranola”, čerešničkou na torte je malý stavový displej zobrazujúci aktuálnu hodnotu clony. Čas, clona a citlivosť sa ovládajú samostatnými voličmi, ďalšie funkcie sú rýchlo nastaviteľné vďaka rýchlemu menu, ktoré sa objaví po stlačení tlačidla “i”. Spracovanie obrazu môžete ovplyvniť pomocou 20 upraviteľných režimov Creative Picture Control.

Ovládanie je rovnako inšpirované manuálnymi filmovými fotoaparátmi

 

Telo fotoaparátu je vyrobené z horčíkovej zliatiny. Hybridné automatické zaostrovanie s fázovou detekciou/detekciou kontrastu (209 bodov) podporuje funkciu detekcie tváre a očí, pri fotografovaní a videu, pôvodne vyvinutú pre fotoaparáty Z6 II a Z7 II. e tiež možné dosiahnuť nepretržité zaostrovanie na oči určeného objektu, aj keď je v zábere viac osôb, alebo sledovanie očí pohybujúceho sa zvieraťa.

Snímač formátu DX má rozlíšenie 20,9 MPX. Snímanie jasných fotografií a videí v tmavých situáciách umožňuje pokrytie širokého štandardného rozsahu citlivosti ISO 100 – 51 200. Snímková frekvencia je až 11 obr./s. Video je v 4K rozlíšení. Videotvorcov poteší vstup pre externý mikrofón.

Novinka má hľadáčik OLED s približne 2 360 000 bodmi a otočný 3” displej s rozlíšením 1 040 000 bodov. Nechýba WiFi a Bluetooth pre bezdrôtové prepojenie s aplikáciou Snapbridge.

3” displej s dotykovým ovládaním je plne otočný
NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,3 VR Silver Edition

Nikon predstavil striebornú verziu objektívu NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,3 VR. Je to štandardný objektív so zoomom vychádzajúci z objektívu NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,4 VR so strieborným dizajnom zovňajška zladeným s fotoaparátom Nikon Z fc. Objektív je kompaktný a ľahký, má celkovú dĺžku približne 32 mm a celkovú hmotnosť približne 135 g.

NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,3 VR Silver Edition

 

NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE

Novinkou je objektív NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE. Kompaktný a ľahký objektív, ktorý je ideálny na snímanie portrétov a zátiší. Vyhotovený je v retro dizajne inšpirovanom klasickými objektívmi NIKKOR z obdobia, keď bol uvedený na trh fotoaparát FM2. Použitím rovnakej povrchovej úpravy ako na fotoaparáte Nikon Z fc je objektív NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE zladený s klasickým vzhľadom fotoaparátu.

NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE

 

Príslušenstvo

Fotoaparát je kompatibilný s celým radom objektívov systému Z a bleskami Speedlight. Podporuje prepojenie s Bluetooth držiakom/stojančekom. Podľa obrázkov na zahraničných serveroch, by sa mal v ponuke príslušenstva objaviť aj malý prídavný grip zlepšujúci ergonómiu držania.

NIKKOR Z DX 18 – 140 mm f/3,5 – 6,3 VR

Nikon dnes oznámil aj vývoj objektívu NIKKOR Z DX 18 – 140 mm f/3,5 – 6,3 VR – objektívu s veľkým rozsahom zoomu pre mirrorless fotoaparáty formátu APS-C (formát Nikon DX), ktoré využívajú bajonet Nikon Z. Ekvivalentná ohnisková dĺžka je 27 až 210 mm. Objektív tak pokrýva širokouhlé, stredné a dlhé ohniská. Vydanie objektívu je naplánované na koniec tohto roka.

NIKKOR Z DX 18 – 140 mm f/3,5 – 6,3 VR

 

Nikon neustále rozširuje ponuku objektívov formátu DX s bajonetom Z. Majitelia fotoaparátu Nikon Z fc môžu samozrejme používať aj plnoformátové objektívy s bajonetom Z a pomocou FTZ aj objektívy s bajonetom F.

Fotoaparát je kompatibilný s adaptérom  FTZ umožňujúci používať objektívy s bajonetom F

 

Na záver

Nikon Z fc je príjemným prekvapením, ktorý nemá len dizajn inšpirovaný retrom, ale skutočne sa ovláda ako fotoaparáty Nikon FM. Je pritom vybavený najnovšími technológiami a funkciami. Fotografom umožní intenzívnejšie prežívať proces fotografovania, ktorý bude naviac zábavnejší.

Ceny produktov:

Telo Nikon Z fc – 939 €

Nikon Z fc + 28 mm f/2.8 – 1 199 €

Nikon Z fc + 16-50 mm Silver – 1 099 €

Nikon Z fc Vlogger kit – 1 249 €

 

Produkty budú v predaji od 28.7.2021.

Zdroj informácii a obrázkov: Nikon

Online event k ohláseniu Nikon noviniek môžete sledovať 29.6.2021 od 17:00.

Pridať komentár