CEWE Fotolab blog

CEWE tipy na triedenie fotografií

Takto nájdete z obrovského počtu vašich fotografií tú „najlepšiu z najlepších“ – CEWE tipy na výber obrázkov.

Poznáte to. SD karty plné fotografií, niektoré už stiahnuté a odzálohované v počítači. No nie a nie si nájsť čas a systém, ako z toho množstva vybrať tie najkrajšie. Bezpochyby ste už strávili za počítačom nespočetné množstvo hodín pri triedení fotiek. Snažili ste sa vybrať tie najlepšie a najkvalitnejšie. Preto vám teraz ponúkame zopár tipov, ako ich rýchlo a jednoducho nájsť.

1. Na triedenie „fotografických perlí“ si vezmite najviac 300 fotiek za deň. S viacerými to bude náročné a mohli by ste niečo vynechať.

2. Mali by ste získať čo najväčší prehľad. Čím väčší monitor, tým je to ľahšie. Veľa obrázkov za sebou, alebo fotografie v príliš malých okienkach – tak to tiež nepôjde.

Dvojica s pocitacom

3. Začnite s triedením tak, že oddelíte fotky, ktorými si nie ste celkom istý. To sú všetky fotky, pri ktorých si sebakriticky pomyslíte: dalo sa to urobiť aj lepšie. Vyraďte tiež rozmazané, neostré či pokazené zábery.

4. Teraz je čas oddeliť nerelevantné fotky. Oddeľte od zvyšných obrázkov tie, ktoré pre vás niečo špeciálne znamenajú, ale pre ostatných pravdepodobne pútavé nebudú. Dajte si ich bokom a použiť ich môžete neskôr pre vlastnú potrebu a radosť.

5. Teraz začína finálna fáza. Vyhľadajte tie fotografie, ktoré u pozorovateľov vyvolajú jedinečné dojmy, porozprávajú im príbeh a sú technicky správne zostavené. Pri podobných fotkách sa rozhodnite len pre jednu najlepšiu.

6. Z toho obrovského množstva fotografií vám ostalo už len 20 až 50 záberov. Tie môžete hrdo označiť ako vaše „dielo roka“. Pre istotu si uložte tento váš výber aj na externú pamäť, alebo na USB-kľúč.

Ako si vaše fotografie čo najlepšie a najjednoduchšie uchovať?

Najskôr si vyrobte z vášho fotopokladu CEWE FOTOKNIHU. Tú môžete podarovať nielen tým, ktorí sú na fotkách v nej, ale môžete ju darovať aj ľudom, ktorí sa zaujímajú o náročné fotografie. Ale nezabudnite, aspoň jeden exemplár vašich najlepších fotografií patrí do vašej osobnej zbierky.

fotokniha

Teraz vyberte z vašich fotiek 13 najlepších. Usporiadajte ich buď tematicky („farby“, „krajinky“, „ľudia“, „formy“ a iné témy), alebo podľa ročných období. Zostavte si váš CEWE kalendár na veľký A2-formát a my vám ho vytlačíme na jemný fotografický papier. Tu môžeme vidieť každý detail vašej vysoko kvalitnej fotografie. Váš kalendár bude brilantný darček a obdarovaný z neho bude mať veľkú radosť každý deň.

Vyberte tú najkrajšiu fotografiu a zaveste ju na stenu. Niektoré fotografie sú hodné toho, aby sa zobrazili ešte vo väčšom – ako ušľachtilý Gallery Print, alebo klasické foto na plátne.

K obrazom vám dáme pár praktických tipov. Ako prvé preskúmajte prostredie, v ktorom bude obraz neskôr visieť a potom prispôsobte toto prostredie obrazu. Skontrolujte, či je kvalita obrázku dostatočne dobrá na takéto zväčšenie. Pri výbere fotoobrazov myslite na to, že farebne nápadité fotografie pôsobia lepšie vo väčšom formáte ako v menšom.

Prajeme veľa zábavy pri triedení a tvorení!

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár