CEWE Fotolab blog

Olympus PEN E-P7: predstavenie novinky

Po tom, čo divízia fototechniky Olympus prešla pod krídla spoločnosti OM Digital Solutions, viacerí predpovedali fotoaparátom PEN a OM-D koniec. Dôkazom toho, že nemali pravdu sú dva nové produkty. Ďalšie budú ešte tento rok nasledovať.

OM Digital Solutions predstavili nový fotoaparát radu PEN a nový objektív radu PRO. Mal som tu exkluzívnu možnosť si fotoaparát vyskúšať ešte pred jeho oficiálnym predstavením. Je to predprodukčná vzorka, ale fungovala na 100%. Testoval som všetky fotoaparáty Olympus PEN a OM-D a preto som bol zvedavý, kam zaradiť novinku PEN E-P7. Podľa označenia E-P7 by ste tipovali, že je to nástupca modelu E-P5, ktorý sa už roky nevyrába a bol akýmsi predchodcom PEN-F. Olympus PEN E-P7 však nie je nástupcom modelu PEN-F, ale ani staršieho modelu PEN E-P5, hoci to tak označenie naznačuje. V skutočnosti je to nový rad PEN so starým radovým označením. E-P7 má parametrovo a funkčne najbližšie k modelu OM-D E-M10 Mark IV. Dizajnovo je to typický zástupca radu PEN.

Olympus PEN E-P7 vs PEN E-PL10

Vstupným modelom do sveta PEN je aktuálne E-PL10, ktorý vyzerá rovnako, ako x jeho predchodcov. Kupujú si ho najmä ženy, blogerky, influencerky. Je to dizajnový fotoaparát, ktorý si môžu vyzdobiť všemožným príslušenstvom. Image má v tomto prípade  prednosť pred funkčnou výbavou. Novinka smeruje tiež na ženy, ale o niečo náročnejšie. Olympus PEN-EP7 vyzerá dospelejšie ako nižší model. Atraktívny retro dizajn je ešte krajší a akosi dospelejší, prijateľný aj pre mužskú časť populácie. Telo fotoaparátu je plastové, niektoré ovládacie prvky sú ale kovové. Oproti nižšiemu modelu tu máme snímač s vyšším rozlíšením. Pochádza z modelu PEN-F, takže má 20 Mpx, ale nemá AF s fázovou detekciou, dopĺňa ho procesor TruePic VIII. Lepšia je účinnosť 5-osej stabilizácie, až 4,5 EV.

Schéma 5-osej stabilizácie obrazu pomocou pohybu snímača.

 

Vzhľadom na to, že fotoaparát nemá hľadáčik, poteší lepší displej. Oproti nižšiemu modelu má lepšie ovládanie s dvojicou rollerov, tlačidlom Record blízko spúšte, zapínaním pomocou páčky, samostatným AEL tlačidlom a vystupujúcimi tlačidlami Info a Delete, pre jednoduchšie odlíšenie.

Fotoaparát má dva rollery, klasický kruhový volič programov, pákový prepínač ON/OFF a tlačidlo Record blízko spúšte.

Zadné ovládacie prvky sú podobné ako u PEN-F.

Novinkou je prepínač Color/Mono, na prednej strane fotoaparátu, s ktorým rýchlo prepínate medzi farebným a čiernobielym obrazovým profilom. Rad nastavení je po novom možné nastaviť dotykovo a pomocou dvoch rollerov. Nových obrazových profilov Color a Mono je 8, 4 farebné a 4 monochromatické. Sú navrhnuté tak, aby simulovali reálne filmové materiály. PEN E-P7 je prvý fotoaparát od Olympusu, ktorý tieto profily má.

Jeden z farebných profilov.

 

Monochromatický profil č. 3.
Programová a funkčná výbava

Amatérske fotoaparáty Olympus sú známe tým, že majú programy, ktoré začiatočníkom uľahčujú snímať náročnejšie motívy. PEN E-P7 má samostatný program B, pod ktorým nájdete nočné režimy Bulb, Live Time a Live Composite. Pod programom AP (Advanced Photo) je ukrytých 9 špeciálnych režimov, napríklad dvojexpozícia, panoráma, HDR, bracketing expozície a zaostrenia.

Okrem obrazových profilov ponúka fotoaparát 16 umeleckých filtrov (Art), každý z nich s niekoľkými nastaveniami. U niektorých je možné pridať efekt vinetácie, rámček a ďalšie efekty. Umelecké efekty môžete aj jemne odladiť.

Na voliči programov nájdete 6 scénických režimov, každý s niekoľkými variantami (portrét, nočná scéna, pohyb, krajina, v interiéri, detail). Pokročilým užívateľom sú určené režimy P/A/S/M.

Umelecký efekt retro III.

 

Umelecký efekt parciálne farby (červená).

 

Automatické zaostrovanie s detekciou tváre a očí využíva algoritmy z profesionálnych fotoaparátov OM-D. Má 121 bodov pokrývajúcich veľkú časť plochy, zaostrovanie funguje na princípe detekcie kontrastu.

Video je v 4K rozlíšení. Vďaka 5-osej stabilizácii môžete nakrúcať aj z ruky. Vo videu môžete používať obrazové profily a niektoré umelecké efekty. Zaostrovanie podporuje detekciu tváre aj pri videu a uľahčuje tak nakrúcanie osôb.

Samozrejme aj tento model podporuje prepojenie s chytrými zariadeniami, prostredníctvom WiFi a Bluetooth. Pomocou aplikácie OI Share môžete diaľkovo ovládať fotoaparát (aj so živým náhľadom), prezerať a sťahovať fotografie a následne ich zdielať. Môžete nastaviť aj automatický prenos záberov do chytrého zariadenia a to aj keď je fotoaparát vypnutý.

Dotykový displej je výklopný, 80° hore a až 180°nadol, do selfie polohy.

Ďalšie benefity
  • tichá uzávierka
  • nabíjanie cez USB, aj z powerbanky
  • vstavaný blesk
  • rádiom riadené diaľkové ovládanie bleskov (napr. FL-700WR)
  • High Speed video

Olympus PEN E-P7 sa bude predávať v kombinácii striebornej a čiernej, alebo striebornej a bielej. Fotoaparát môžete chrániť a skrášliť doplnkovým koženým puzdrom CS-54B v čiernej, alebo bielej farbe.

Ideálnym doplnkom tohto fotoaparátu sú kompaktné objektívy M.Zuiko:

M.Zuiko EZ 14-42/3,5-5,6 univerzálny kompaktný motoricky ovládaný transfokátor
M.Zuiko 12/2 MSC širokouhlý objektív vhodný pre fotografovanie krajiny, architektúry, reportáži
M.Zuiko 17/1,8 MSC mierne širokouhlý objektív vhodný na snímanie street fotografii
M.Zuiko 25/1,8 MSC základný objektív vhodný na fotografovanie portrétov v interiéri, zátiší
M.Zuiko 45/1,8 MSC kompaktný portrétny objektív
M.Zuiko 30/3,5 Macro kompaktný makro objektív s ekvivalentným zväčšením 2,5:1
M.Zuiko 60/2,8 Macro makroobjektív pre náročných, ekvivalentné zväčšenie 2:1
M.Zuiko 75/1,8 MSC špičkový portrétny objektív do exteriéru

Vyberať môžete aj z objektívom Panasonic Lumix G, ktoré sú s fotoaparátmi Olympus kompatibilné. Niektoré sú vyrobené v spolupráci s legendárnou firmou Leica.

Záver

Olympus PEN E-P7 je jeden z najkrajších fotoaparátov na trhu. V retro tele sa ukrýva bohatá funkčná výbava a predovšetkým veľká porcia zábavy. Tú zabezpečujú nové farebné a monochromatické profily, množstvo scénických programov, pokročilé programy a aj 16 umeleckých efektov. Vďaka pokročilému zaostrovaniu a účinnej 5-osej stabilizácii je použitie fotoaparátu jednoduché. Výklopný displej podporuje kreatívne snímanie z rôznych uhlov. Niekomu môže u tohto modelu chýbať hľadáčik. Prístroj dobre poslúži aj ako kamera s 4K rozlíšením. Pokiaľ modely radu E-PL oslovovali najmä ženy, tento model je neutrálny, pritom stále atraktívny. Ideálny do mesta, na výlety, pre obyčajných amatérskych fotografov, blogerov a influencerov.

Olympus má tradične výborné spracovanie obrazu vo formáte JPG. Tento fotoaparát osloví tých, ktorí chcú mať fotografie upravené už vo fotoaparáte, nechcú strácať čas úpravami v počítači a rýchlo môžu fotografie zdielať na sociálnych sieťach.

PEN E-P7 dopĺňa portfólio M43 fotoaparátov Olympus a Panasonic. Tento systém naďalej žije a ponúka fotografom alternatívu k veľkým a ťažkým plnoformátovým fotoaparátom. Na výber je aktuálne takmer 80 objektívov.

Poznámka: Všetky fotografie sú snímane predprodukčným kusom do formátu JPG, bez postprocessingu. Použité sú bežné obrazové profily, nové mono a color profily i umelecké efekty.

Pridať komentár