CEWE Fotolab blog

Nastal čas na krásne jesenné fotky

Prichádza jeseň a my už sa nevieme dočkať! Prečo? Pretože jeseň je najfarebnejšie a najfotogenickejšie ročné obdobie. S našimi tipmi sa do jesene zaľúbite tiež.

Nezáleží na tom, či fotíte zrkadlovkou, kompaktom alebo mobilom. Jeseň je výnimočná a záleží len na vás, ako si fotenie užijete. Využite jesenné farby na svojich fotografiách a vytvorte si umelecké diela, na ktoré budete pyšní.

Vyberte si to správne miesto

Vaša záhrada, mestský park, les za mestom, alebo jazero v horách. Rozhliadnite sa okolo seba, pretože na jeseň je krásne všade. Listy hrajú farbami a jesenné lúče rozžiaria vaše zábery. Vyberte si miesto, ktoré je vám blízke. Vaše fotky tak budu mať pre vás špeciálnu hodnotu.

Môžete si zo sebou vziať aj rekvizity, ktoré sa hodia k jeseni, napríklad košík na lístie, tekvica, šarkan, deka či jesenné ovocie. Tieto poslúžia napríklad pri fotení detí a portrétov.

Foťte v správnom čase

Poobedné jesenné slnko je mäkšie a má teplú farbu, vďaka čomu sú farby ešte kontrastnejšie a sýtejšie. Nezabudnite však, že na jeseň sú dni kratšie a skorej sa stmieva. Rána môžu byť zahmlené a večery sychravé. Ak vám takéto počasie nevadí, môžete využiť takzvaný “moody look”. Hmla na krajinkárskych záberoch dodá fotke tajomnú atmosféru.

Vyskúšajte jesenné portréty

Jeseň je ideálna na fotenie portrétov v prírode. Fotiť sa vyberte popoludní, kedy sú slnečné lúče mäkšie a krásne rozžiaria okolie. Skúste fotiť tak, aby svetlo dopadalo na vlasy, zvýrazní tak ich farebnosť. Ďalší tip je fotiť v protisvetle. Fotografia tak dostane úplne iné farebné odtiene.

Uľahčite si fotenie detí a dajte im úlohu, napríklad nazbierať listy, gaštany alebo bukvice. Budete tak mať príležitosť zachytiť zopár momentiek do rodinného albumu.

Je vonku škaredo? To vôbec nevadí

Jeseň býva aj upršaná a sychravá, ale to pre správneho fotografa nie je žiadny problém. Ak práve nemôžete vybehnúť von a prechádzať sa po lese, skúste sa poobzerať po detailoch okolo vás. Pohľad na ulicu a ľudí s dáždnikmi, odraz v mláke na zemi alebo hmla prevalujúca sa ponad vrcholky stromov. Nechajte pracovať vašu kreativitu a výsledok bude určite stáť za to.

Ukážte nám vaše jesenné fotografie na Instagrame a označujte ich #mojecewe.

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár